Mait Kraun • 26. oktoober 2018 kell 20:54
Investorid muretsevad globaalse majanduskasvu aeglustumise ja börsifirmade tulemuste pärast.  Foto: EPA

Aktsiaturud lõpetasid nädala korraliku langusega

USA aktsiaturud langesid korralikult ka täna ning Standard & Poor’s 500 ja Dow Jonesi indeksid pühkisid selle aasta tõusu, sest börsifirmade kvartalitulemused valmistasid pettumuse, vahendab MarketWatch.

Dow Jonesi indeks kukkus päeva alguses 500 punkti, aga õhtul toimus mõningane taastumine. Lõpuks kukkus indeks 296 punkti võrra, 24 688 punktini. S&P 500 kukkus 1,7 protsenti, 2658 punktini. Nasdaq Composite taandus 2,1 protsenti, 7167 punktini.

FTSE Russelli globaalsete turgude uuringute direktor Alec Young ütles, et täna põhjustasid languse Amazoni ja Alphabeti kehvad tulemused. Suuremaks mureks on aga see, mis saab globaalsest majandusest 2019. aastal.

Klaas on pooltühi

"Kõik makromajandusega seotud probleemid, olgu selleks intressimäärade tõus või Hiina majanduse aeglustumine, näitavad, et 2019. aasta kasumikasvu ootuste puhul on klaas pigem pooltühi," nentis Young.

Sellel nädalal on Dow langenud 3 protsenti ja S&P 500 3,9 protsenti. Oktoobris on kumbki indeks odavnenud vastavalt 6,7 ja 8,8 protsenti. Tänase languse järel on mõlemad indeksid aasta algusega võrreldes kukkunud.

Young lisas, et languse kiirus ja ulatus tekitavad muret. "See on väga ohtlik aeg ja turg näeb välja nagu kukkuv nuga. Me ootame ostjate saabumist," nentis ta.

Muresid jagub

Investorid muretsevad jätkuvalt globaalse majanduse aelgustumise, intressimäärade kasvu ning ettevõtete kasuminumbrite pärast. Viimase puhul kardetakse, et kasumikasv on tipu saavutanud. Tagatipuks on käimas ka USA ja Hiina vaheline kaubandussõda.

Hästi ei mõjunud ka suurfirmade kehvad kvartalitulemused. Amazon teatas rekordilisest kasumist, aga kolmanda kvartali käive olid oodatust kehvem. Veel tähtsamaks peetakse aga seda, et Amazoni neljanda kvartali prognoos oli oodatust tagasihoidlikum. Amazoni aktsia kukkus täna ligi 8 protsenti.

Täna ilmus ka USA majanduskasvu number, mis oli oodatust tugevam. Majandus paisus kolmandas kvartalis 3,5 protsenti, ökonomistid ootasid 3,4protsendilist kasvu.

Nafta odavnes juba kolmandat nädalat järjest ning Brenti naftabarrel maksis reede õhtuks 77,8 dollarit. Kulla hind kallines 0,3 protsenti, 1236 dollarini untsist.

Hetkel kuum