investor Toomas • 1. august 2015 kell 21:01

Investor Toomas: heinakuu kostitas uue langusega

Hiina aktsiad langesid kuuga pea 15%.   Foto: EPA

Juulis sai kvartalitulemuste hooaeg täistuurid sisse, kuid globaalsetele börsidele see tõusumootorit ei andnud. Kokkuvõttes jäid börsid hoopis mõneprotsendilisse miinusesse, räägib Äripäeva loodud investor Toomas.

Tooraine hindade langus süvenes, mis vedas alla ka paljude globaalsete firmade aktsiaid. Nafta hinna kukkumine jätkus ja seetõttu tulid suurte rafineerimistehaste aktsiad alla.

Hiina börs vajus edasi

Kui juunis tegid Hiina aktsiad peadpööritava languse, siis juulis saavutati lausa kuue aasta suurim ühekuine kukkumine. Alates juuli algusest kaotasid Hiina aktsiad pea 15% oma väärtusest. Kuu keskpaigas toimus väike stabiliseerumine ja Shanghai indeks võttis suuna üles, kuid viimasel nädalal sööstis see taas alla. Langevad tooraine hinnad, oodatust halvem USA SKP number ja nõrgad majandusandmed Jaapanist olid peamisteks märksõnadeks, mis Hiina aktsiaid nädala lõpus rõhusid. Hoolimata sellest, et aktsiad on ennenägematult volatiilsed, siis kaaluvad investorid, kas on ehk juba õige aeg neid ostma hakata.

Kuigi Hiina roll maailmamajanduses on suur, siis hinnatakse sealse börsi järsu languse mõju globaalsetele finantsturgudele üsna limiteerituks. Seda põhjusel, et Hiina küllaltki noor aktsiaturg moodustab ülemaailmsetest aktsiaturgudest väikese osa. Bloombergi andmetel kuulub jaeinvestoritele sealsest turust vaid 22% ning institutsionaalsetele investoritele 11%. Ülejäänud on kas valitsuse või teiste investorite käes, kes oma aktsiatega ei kauple.

Koos Hiinaga langesid ka paljude arenevate turgude aktsiaturud. Neist kõige tugevama löögi alla sattusid Brasiilia, Keenia ja Kolumbia.

Euroopas paistavad silma mõned riigid

Sel kuul läks taaskord silmapaistvalt hästi Venetsueela börsil, mis tõusis lausa 20%. Tõsi, samasuguse tõusu tegi börs ka juunis ning mais rallis see koguni 95%. Põhjused on endised – inflatsioon on laes ning inimesed kahmavad viimse raha eest aktsiaid kokku. Seda lootuses väärtust kaotava paberi eest midagigi saada.

Üllatavalt kenasti esinesid juulis ka mõne Ida-Euroopa riigi börsid nagu Tšehhi, Rumeenia ja Ungari.

Kuigi Lääne-Euroopas toimus üldiselt langus, siis suutsid positiivset üllatust pakkuda Prantsuse aktsiad. Nimelt kerkis Prantsuse peamine börsiindeks CAC40 kuuga 2,5%. Peamiselt on selle taga kvartalitulemuste hooaeg ja Prantsuse firmadel on küllaltki hästi läinud. Sama kehtib ka Šveitsi börsi kohta, mis on kuuga tõusnud pea 4%.

Kodukandis börsid rohelised

Meie kodubörsil läks juulis võrreldes varasema kuuga küllaltki hästi. Nimelt kerkis OMX tallinna indeks kuuga 2,75%. Kõige kõrgema lennu tegi Pro Kapitali aktsia, mis kerkis pea 10%. Auväärse teise koha sai Tallinki aktsia 4,3%se tõusuga. Kenasti esinesid ka PRFoodsi ja Olympic Entertainment Groupi aktsiad, mis tõusid kuuga vastavalt 4,20% ja 3,8%. Väikest langust näitasid juulis vaid Trigon Property ja Harju Elektri aktsiad.

Ka teises Baltikumis börsid olid kuu kokkuvõttes väikeses plussis. Riia börs tõusis 0,7% ja Vilniuse börs 0,6%.

Parimad börsid juulis  Foto: Äripäev
Halvimad börsid juulis  Foto: Äripäev
Hetkel kuum