Tõesta, et Baltikum on Swedi koduturg

1185-aripaev 25. mai 2011, 06:58

Täitmaks sõnad sisuga peab Swedbank tooma Balti börsidele teatud tüki ettevõttest, olgu siis Swedbanki või taaselustatud Hansapanga nime all.

Äripäeva arvates võiks Swedbank tõestada, et Baltimaad on tema koduturg. Viimane on seni on olnud küll loosungiks, kuid tegudega on otsustustasandit pidevalt kaugemale viidud. Seejuures ei piisa Äripäeva hinnangul lihtsalt Swedbanki aktsiate paralleelsest noteerimisest Balti börsidel. Sellisel sammul oleks mõtet vaid riikides nagu Venemaa või Ukraina, kus kohalikud residendid välismaiseid aktsiaid osta ei saa. Täitmaks sõnad sisuga peab Swedbank tooma Balti börsidele teatud tüki ettevõttest, olgu siis Swedbanki või, nagu korduvalt spekuleeritud, taaselustatud Hansapanga nime all. On ka teine variant, teha uus aktsiaemissioon, laiendada Swedbanki aktsiakapitali ning uued aktsiad noteerida Balti börsidel. Viimase vastu räägib aga panga ülekapitaliseeritus. Ettevõttes on ligi 10 miljardit rootsi krooni liigset kapitali ning pank ostab hoopis oma aktsiaid turult tagasi.

Sümboolne tähendus. Äripäev nõustub, et ühel või teisel kujul Swedbanki tagasipöördumine Balti börsidele on märgilise tähendusega. Ajast, mil Hansapank kuus aastat tagasi börsilt lahkus, on oodatud tema naasmist nagu messiast, kes päästaks kohaliku börsi. Kuigi uus nägu ei kanna enam rahvusliku uhkuse Hansapanga jooni, on ajalooline taust, suurus ja seotus kohaliku turuga investoritele endiselt atraktiivsed. Kuid sellest on tänases olukorras vähe. Paralleelne noteerimine mitmel börsil iseenesest ei too uusi investoreid, sest kõik vajalikud tehingud on juba praegu teostatavad Stockholmis. Just investorite arvu suurendamine on Swedbankile kasulik , kuna seeläbi saab pakkuda ka oma teenuseid. Selleks tuleb aga omakorda kasvatada Baltimaade atraktiivsust välisinvestorite silmis, mis ei ole sugugi lihtne. Swedbanki Balti börsidele toomise idee teostumisel, oleks tegu börside suurima firmaga, mis kasvataks nii käivet kui ka turuväärtust. See tähendab, et meie börsidel on lihtsam välisinvestoritele silma jääda. Kuigi see ei lahendaks meie börsi põhiprobleemi -  huvitavate ehk soodsalt hinnatud ettevõtete nappust, oleks see siiski algus. Kindlasti on võitjateks väikeinvestorid, kelle jaoks lihtsustub arveldamine ning vähenevad tasud aktsiatehingutelt ja väärtpaberite hoidmiselt.

Swedbanki kuvand vajab  uuendamist. Üheks investorite ringi laiendamise mõtteks on kindlasti ka majanduskriisis räsida saanud Swedbanki kuvandi parandamine. Kuigi Swedbank on endiselt Balti turgudel domineerival kohal, on tema turuosa järk-järgult vähenenud. Reaalne börsile tulek parandaks Swedanki kuvandit ning seoks pangaga nii investoreid kui ka kliente. Tõsi, Hansapanga imagot ei suudeta ilmselt kunagi saavutada.

Balti börsid vajavad tõuget. Äripäeva hinnangul on tervitatav igasugune samm, mis tõstab Eesti ja laiemalt Balti börsiinvestorite arvu. Optimistidele saabub esimene teade peatselt saabuvast börsisulast juba sel reedel, mil avaldatakse ametlikult ettevõtte nimi, kes korraldab esimese kriisijärgse IPO Eestis. Swedbanki saabumise viisi, aega ja kohta katab aga endiselt teadmatuseloor nagu Islandi tuhk Euroopa taevast.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    30. May 2011, 09:33
    Otsi:

    Ava täpsem otsing