ÄP fototoimetus • 19 detsember 1999

Duuma sai valitud

Valmisvõitu ennustatakse taas kommunistidele, kel eelmises duumas oli 32,7% kohtadest ja kes nüüd peaksid saama 20--28% häältest. Kui veel mõnu kuu tagasi näis kommunistide toetus vähenevat, siis oma vaoshoitud ja suhteliselt soliidse valimiskampaaniaga, mis oluliselt erines ülejäänud erakondade suurest poriloopimisest, kasvas nende toetus vahetult valimiste eel.

Kui oktoobris näis Moskva linnapea Juri Luzhkovi ja Jevgeni Primakovi juhitava Isamaa -- Kogu Venemaa võit kindel, siis Kremlile lähedase ORT telekanali nendevastane mustamiskampaania kandis vilja ning põhiliselt selle tagajärjel kahanes nende poolehoid valimiste lävel 16 protsendile.

Rahva seas populaarse T?et?eenia sõja tõttu ja sellega suure soosingu võitnud peaministri Vladimir Putini varjus tekkinud minister Sergei ?oigu juhitud valimisblokk Ühtsus suutis äärmiselt lühikese ajaga saavutada 20protsedilise toetuse. Vaatlejad nimetavad seda erakonda valijate petjaks, sest selle liidritel Sergei ?oigul, Aleksandr Karelinil ja Aleksandr Gurovil polevat poliitikast õrna aimugi.

Kõige rohkem kaotasid vastastikuse mustamisega pooldajaid paremerakonnad. Nii nimetas liberaalse Jabloko juht Grigori Javlinski Paremjõudude Liidu üht liidrit Anatoli T?ubaisi valetajaks, ja too Javlinskit omakorda reeturiks. Küsitlused lubasid Paremliidule 10% ja Jablokole 7% häältest, millega mõlemad pääseksid duumasse. Parlamendi viieprotsendilise künnise peaksid veel ületama Vladimir Zhirinovski juhitavad liberaaldemokraadid ja võib-olla ka Meie Kodumaa on Venemaa.

Tulevases duumas tekib tõenäoliselt kaks vastasblokki, millest ühe ehk vasktsentristliku moodustavad kommunistid ja Isamaa ning liberaalsemasse blokki võivad kuuluda Jabloko, Paremliit, Ühtsus, Liberaaldemokraatlik Partei ja Meie Kodumaa on Venemaa, juhul muidugi, kui nad suudavad üksmeelt saavutada.

Nagu näitab valimiste-eelne aeg, on erakondadevahelise kokkuleppe saavutamine väga keeruline. See tähendab, et tulevane duuma ei suuda endiselt üheski suunas otsustavaid samme astuda ning järelikult pole lähiajal radikaalseid majandusreforme oodata.

Duuma jääb edaspidigi suhteliselt jõuetuks võimuorganiks Venemaal. Võimu seisukohalt on palju suurem tähtsus tuleva aasta presidendivalimistel, kus kandideerima hakkavate erakonnakandidaatide võimalusi praegused duumavalimised kajastavad.

Samal ajal kui Venemaa valis, jätkusid valitsusvägede ägedad rünnakud Groznõile, vaatamata sellele, et kõik suured rahvusvahelised organisatsioonid -- Euroopa Liit, ÜRO, OSCE, Euroopa Nõukogu ja G8 -- on taotlenud sõjategevuse kiiret lõpetamist. Et kõik peamised erakonnad on sõjategevust toetanud, pole selles vallas muutust oodata. See annab analüütikutele alust väita, et Venemaal kestab poliitiline ja kõlbeline vaakum.

Autor: ÄP

Hetkel kuum