Ülo Toomsalu • 1. detsember 2003 kell 5:55

PM: Jaak Allik usub valitsuse langemist kevadel

Rahvaliidu ideoloog Jaak Allik ütleb, et juba mõne kuu pärast võib koalitsioon laguneda, kui tulumaksu alandamiseta jäänud Reformierakond peab sealt lahkuma.

«Res Publica ei ole tsentristlik partei, vaid Reformierakonna kloon,» ütles Rahvaliidu parlamendifraktsiooni aseesimees Jaak Allik intervjuus Postimehele vaid paar päeva pärast seda, kui tema erakonna esimees Villu Reiljan oli koos Res Publica ja Reformierakonna juhtide Juhan Partsi ja Siim Kallasega kirjutanud alla võimutüli lõpetanud kokkuleppele.

See lükkas aasta võrra edasi reformierakondlaste peamise valimislubaduse täitmise ehk tulumaksu alandamise alguse ning kinnitas graafiku, mille järgi tulumaks hakkab 2005. aastast langema, et olla 2007. aastaks 20 protsenti.

Ugala teatri eelmine juht Allik, üks viimase võimutüli lavastajaid, välistab võimaluse, et tulumaks saaks alaneda.

Rahvaliidu nn radikaalset tiiba esindava Alliku sõnul on ainus võimalus tulumaksu alandamisest tekkinud eelarveauku täita uute maksudega, millest Villu Reiljan kirjutas möödunud esmaspäeval peaminister Partsile ja tekitas sellega üleüldise vastuseisu.

«Reformierakond nägi nüüd, et igasugune jutt uutest kaudsetest maksudest tekitab ühiskonnas palju suuremat vastuseisu, kui maksumäära hoidmine praegusel tasemel,» ütles Allik ja järeldas: «Valitsus jääb püsima üksnes juhul, kui Reformierakond loobub tulumaksu alandamise nõudest või teeb lähemate kuude jooksul ettepanekud, kuidas leida riigieelarvesse raha tulumaksukärbete katteks.»

Reformierakonna parlamendipoliitik Jürgen Ligi oli Alliku sõnu kommenteerides vaoshoitud. «Rahvaliitu juhib Villu Reiljan, kes on kinnitanud soovi valitsuses jätkata ja Reiljani allkiri kinnitab ka tulumaksu alanemist,» ütles Ligi.

«Mulle tundub, et Allik on praegu pettunud, aga nende rahvaliitlaste arv, kes oleksid olnud pettunud oma erakonna valitsusest lahkumise järel, olnuks kindlasti suurem.»

Hetkel kuum