Tööandjal viimased nädalad puhkuse ajakava tegemiseks

Merike Lees 12. jaanuar 2004, 00:00

31. jaanuariks peab tööandja olema koostanud alanud kalendriaastaks puhkuste ajakava ning informeerinud sellest töötajaid. Juhul, kui ajakava ei ole selleks ajaks tehtud, on tööandjal kohustus võimaldada töötajale puhkust töötaja soovitud ajal, kui töötaja teatab oma soovist kaks nädalat ette.

?See on töötaja kaitse seadus,? märkis tööinspektsiooni õigusosakonna juhataja Niina Siitam. Tööandjale on vaid üks mööndus ? enne 31. jaanuari saab ta teha puhkuste kava oma äranägemise järgi.

Hoolimata sellest, et tegu on töötaja kaitse seadusega, ei ole tööandjad selle üle kaevanud, ütles Eesti Tööandjate Keskliidu jurist Renno Mägi. Seetõttu ei ole liit näinud vajadust seaduse muutmist nõuda.

Puhkuste ajakavas ettenähtud puhkuseaegu saab muuta poolte kokkuleppel. Väljavõtmata puhkust saab kasutada alates 2002. aastast nelja aasta eest tagasiulatuvalt. Enam kui neli aastat tagasi kasutamata jäänud puhkus kehtiva seaduse järgi aegub. Enne kehtivat seadust ehk enne 2002. aastat välja võtmata jäänud puhkused aga ei aegu ja nii võib näiteks 2000. aasta puhkust välja võtta ka 2007. aastal, rääkis Siitam. Puhkust rahas välja võtta ei saa.

Siitami hinnangul on puhkusekava formaalne paber, mis tehakse aasta alguses küll ära, kuid seda hakatakse aasta jooksul poolte kokkuleppel muutma.

Puhkuste ajakava puudumise kohta tööinspektsioon ettekirjutust ei tee. ?Riiklikku sundi me ei saa rakendada: me ei saa teha veebruaris ettekirjutust, et 31. jaanuariks oli vaja teha ajakava,? ütles Siitam.

Meid on kokku 21 inimest, töö saab tehtud ka puhkuste ajal, alati on keegi kontoris ning ühte töölõiku katvad inimesed puhkavad eri ajal. Kui tekib olukord, kus need inimesed tahavad puhata ühel ajal, siis võtame loosi või vaatame, mis põhjusel soovib inimene just sel ajal puhata. Kui näiteks eelmisel aastal üks neist puhkas juulis, siis sel aastal puhkab juulis teine töötaja.

 • Piret Põldre, PricewaterhouseCoopersi personalijuht:
  Mõnes mõttes on hea, et puhkuste ajakava jaanuaris koostatakse, sest nii inimestel kui ka tööandjatel on vaja selgust. Samas peab siiski olema paindlik, sest jaanuaris ei saa inimene väga täpselt oma suviseid puhkuseplaane teha.

Meie 80 töötajat annavad teada oma eelistatava puhkuseaja ja selle põhjal me koostame ajakava. Firmas on oma sisemised reeglid, mitu konsultanti teatud tasemest või valdkonnast peab alati kontoris olema.

Ajakava tegemine käib elektrooniliselt ega ole seetõttu väga keeruline. Suurem osa jaanuaris tehtud ajakavast jääb ka kehtima.

 • Katriin Lumiste, Scania Eesti personalijuht:
  Varane puhkuste ajakava koostamine on õigustatud, meil see toimib. Juht saab planeerida puhkusi vastavalt töövoogudele.

Meil töötab neljas osakonnas kokku 101 töötajat. Juhid on hakanud puhkuste ajakava koostama ning me loodame sellega kuu lõpuks valmis saada. Eelnevalt küsime töötajalt, millal tema soovib puhata, siis vaatab tema otsene juht need soovid üle ja kui töötajate puhkuseaegades on kattuvusi, siis räägitakse läbi. Varasematel aastatel on terve ettevõtte ulatuses kehtinud 80 protsenti ajakavast aasta lõpuni, mõnes osakonnas on see protsent ulatunud koguni 95ni.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

  Vaata kogu kava
  Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
  25. November 2011, 14:06
  Otsi:

  Ava täpsem otsing