Arvutite odavnemine lisas reipust tavaliselt unisesse jaanuarimüüki

Kaido Einama 19. veebruar 2004, 00:00

Tuntud äripõhimõte ? odavam hind toob suurema läbimüügi ja suurendab lõpuks ka käivet ja kasumit ? kehtib täielikult ka alanud aasta arvutiturul: ühikuliselt on müüdud asju pea poole rohkem, käivegi on tõusnud viiendiku jagu võrreldes aastatagusega.

GNT Eesti kasvatas jaanuaris käivet 26% võrreldes mullu jaanuariga, ühikuliselt aga müüdi kaupu 48% rohkem. ?Koguseliselt müüsime kõige rohkem komponente nagu alati: kõvakettad, klaviatuurid, mälud, aga ka mängud ning erinevad tarvikud,? kommenteerib jaanuari müüki hulgifirma GNT Eesti tootemarketingi direktor Ingrid Eha. ?Käibeliselt on suurim tootepere kahtlemata sülearvutid, sellele järgnevad LCD- ja tavamonitorid, lauaarvutid, printerid, digikaamerad, tarkvaralitsentsid.?

Jaanuar oli kokkuvõttes siiski mitte just rahulik kuu. ?Arvasime küll, et tuleb suurem tagasilangus peale detsembrimöllu,? lisab Eha, ?aga nõudlus oli suurem, kui tootjad jõudsid tarnida.?

Hulgiladudes on defitsiidiks endiselt 15tollised vedelkristallekraanid. Neid ei ole odava hinna tõttu kasumlik toota ja põhirõhku pannakse 17tollistele mudelitele. Odavaim vedelkristallekraan maksab juba alates 3000 kroonist, odavaimad tavamonitorid jäävad napilt alla 2000 krooni hinnapiiri.

ELKO Eesti tegevjuht Erik Tuimann nimetab tavaliselt rahuliku jaanuari trendiks seekord endiselt suurenevat sülearvutimüüki, sama kinnitab ka TD Balticu juht Kaur Lohk, kellel seoses Tech Data väljaostmisega omanikelt on kiired ajad olnud: ?Suuremad tegijad olid nagu ikka kantavad arvutid, 15tolliste LCD ekraanide puudumisel on hakanud paremini liikuma 17tollised. DVD kirjutajate osakaal on oluliselt suurenenud, ka serverite müük oli keskmisest kõrgem.?

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 14:12
    Otsi:

    Ava täpsem otsing