Maksuvõlglaste tabel ei täiene

Aivar Pau 05. aprill 2004, 00:00

Maksu- ja tolliamet teatab, et mitmel pool avaldatav ametlik maksuvõlglaste tabel ei täiene märkega jõustunud vaideotsuse kohta ning see pole seotud andmekaitse inspektsiooni otsusega.

Vaideotsuste avaldamise temaatika tuli päevakorda seoses Äripäeva sooviga saada enda käsutusse kõik 2003. a ettevõtteile ja isikutele tehtud vaide- ja maksuotsused. Amet keeldus maksukohustuslaste nõusolekuta otsuseid väljastamast, kuna need sisaldavad teavet, mida maksukorralduse seadus loeb maksusaladuseks, ja teabenõude täitmine kahjustaks oluliselt maksukohustuslaste õigust maksusaladuse kaitsele. Äripäev pöördus seejärel inspektsiooni poole, mis leidis, et peame lehele väljastama info jõustunud vaideotsuste esitamise fakti kohta.

Amet leidis, et selliste andmete lehele väljastamine on igati kooskõlas tema seisukohaga maksusaladuse kaitsest ning on valmis maksuvõlglaste nimekirjast tegema selektsiooni, võttes kriteeriumiks vaideotsuse olemasolu. See ei tähenda vaideotsuste kohta märgete tegemist maksuvõlglaste nimekirja, nagu väidab Äripäev. Maksukorralduse seadus kohustab avaldatud maksuvõla juurde tegema märke, kui see on vaidlustatud kohtus ? selle kohustuse amet täidab.

Eksitav on ka väide, nagu oleks maksu- ja tolliameti selgituse kohaselt maksuvõlg avalik kohe peale võla tekkimist ning maksudest kõrvalehiilimisest või valesti arvutamisest tekkinud maksuvõlg ei ole aga maksuvõlg, kui tabatud maksumaksja raha maksuotsuses näidatud kuupäevaks ära maksab. Ameti tegelik seisukoht on, et üldjuhul on maksuvõlg avalik kohe peale võla tekkimist. Näiteks käibemaksu tasumise tähtpäev on iga kuu 20. kuupäev. Kui isik esitab käibedeklaratsiooni, kuid ei tasu deklareeritud maksusummat tähtajaks, tekib tal maksuvõlg ja see on kohe avalik.

Erand on maksuvõlg, mille kohta on maksuhaldur teinud maksuotsuse. Sel juhul on võlg avalik sellest päevast, kui möödub maksuotsuse täitmise tähtpäev (üldjuhul 30 päeva). Nt kui isik saab maksuotsuse 1. märtsil, kuulub võlg avalikustamisele 1. aprillil. Kui ta on nt 26. märtsil maksuotsuse täitnud, võla tasunud, ei ole 1. aprillil midagi avalikustada.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 14:20
    Otsi:

    Ava täpsem otsing