Savisaar tahab keelata Kristiine Prismas alkoholi

Kaisa Tahlfeld 20. september 2007, 00:00

Ettepaneku Kristiine Prismalt alkoholimüügi luba ära võtta tegi politsei. Kristiine Prisma müüs kahele 17aastasele noorele alkoholi 12. juulil.

"Linnavalitsus võttis seisukoha toetada loa äravõtmist," ütles Tallinna linnapea Edgar Savisaar eile pressikonverentsil.

Politsei teatel on nad varemgi teinud kohalikele omavalitustele alkoholi müügiloa äravõtmise ettepanekuid. Näiteks Lääne-Harjumaal on selliseid ettepanekuid sel aastal tehtud juba neli, samuti on neid tehtud Tallinnas.

Samas puudub Tallinnas pretsedent, kus suurelt kaupluselt või ürituse korraldajalt oleks alaealistele alkoholi müümise tõttu luba ära võetud. Näiteks suvel toimunud Õllesummeril tabas politsei kümneid purjus noori.

Kristiine Prisma Peremarket teatas eile, et alustas sisejuurdlust ning on valmis võimudega koostööd tegema.

"Meie klienditeenindajatel on keelatud müüa alkohoolseid jooke alaealistele ning alkoholi müües tuleb ostjalt küsida dokumenti. Teeme omalt poolt kõik, et taoline rikkumine ei korduks," sõnas Kristiine Prisma Peremarketi juhataja Margus Musthallik.

Kristiine keskuse tegevjuhi Allan Remmelkoore sõnul ei löö võimalik alkoholimüügi keeld kogu keskust jalust.

"See võib mõjutada keskuse külastatavust. Kuid ma loodan, et Kristiinel on ka muid väärtusi, mida pakkuda," lausus Remmelkoor.

"Ise ma pole Prismaga sel teemal veel rääkinud ning ma ei tea täpsemalt, mis seal sündis. Kas kontrolliti nimme Prismat või püüti kinni alaealised tänavalt, kes siis tunnistasid, et ostsid Kristiine Prismast, kogu see temaatika võib olla tendentslik," märkis Remmelkooor ning lisas, et kindlasti pole tegemist vaid ühe keskuse probleemiga. "Kui see juhtus Kristiines, siis juhtub neid kindlasti ka mujal linnaosades ja kaubanduskeskustes."

"Loodan, et saame kena ja õiglase tarbijat rahuldava lahenduse sellele loole. Loodetavasti kogu see asi ei lähe nii kaugele, kuid eks me aktsepteerime neid otsuseid," võttis Remmelkoor teema kokku.

Kuna probleemne Prisma asub Kristiines, on otsuse tegemine Kristiine linnaosa valitsuse pädevuses.

"Kristiine linnaosavalitsus on seisukohal, et probleem on väga tõsine ja seaduse rikkumine ei tohi karistamata jääda. Alustasime menetlust, arutleme ja analüüsime olukorda ning kaalume võimalusi tekkinud probleemi lahendamiseks," teatas eile linnaosa valitsus oma pressiteates.

Linnaosa peab otsuse vastu võtma 26. septembriks.

Sellel nädalal sai Tallinna linnavalitsus häbistava kaotuse riigikohtus, kus leiti, et linn on ebaseaduslikult venitanud Viru Pojale ehitusloa andmisega.

Viru Poega arendab Soome firma Pontos Oy, kuid Viru hotelli, kes on väga huvitatud vaidlusalusesse Viru Poega laienema, opereerib Prisma Peremarketite omanik, Soome kontsern SOK.

Kas ennekuulmatu alkoholimüügi loa äravõtmisega ähvardamise taga võib olla linnavalitsuse kättemaks Viru Poja eest või surveavaldus, et soomalsed Viru keskuse laiendusest loobuksid?

Pontose juht Yrjö Vanhanen leidis, et selline seos võib olemas olla. "Pontos Grupp ja hotellide ja supermarketitega tegelev SOK Grupp on erinevad firmad ning rünnak Prismale meie tegevust ei mõjuta. Kuna aga väärikas SOK hotellide kett opereerib Viru hotelli ning teeks seda ka kauaräägitud Viru Poja hoones, siis võib siit oma seose leida. Kas see oli teadlik või ei, on raske öelda," kommenteeris Vanhanen.

Pean tunnistama, et mind jahmatas Teie küsimus. Ega Teie ole ometigi alkoparunite teenistuses? Küsimuste asetus lõhnab selle järele! Mille üle Te meiega pahandate? Kas selle üle, et meie kaitseme noort, pealekasvavat põlvkonda?

Väga imelik, et kui politsei teeb ettepaneku keelata Kristiine keskuse Prismas alkoholimüük, siis seda Te ei pea kellegi kättemaksuks. Kui aga meie reageerime politsei ettepanekule positiivselt, siis hakkate linnavalitsust kohe ründama.

Küsige Kristiine keskuselt, miks nad müüvad lastele alkoholi, sellest tuleb alustada. Kui Kristiine keskus ei müüks alaealistele alkoholi, siis ei oleks meil neile mingeid pretensioone.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 17:02
    Otsi:

    Ava täpsem otsing