Eluasemeturgu ähvardab tuleval aastal seiskumine

Silvia Kruusmaa 05. november 2007, 00:00

Eluasemeturg kuivab kokku, tehingute mahud vähenevad lähikuudel oluliselt, märkis Makk reedel toimunud rahvusvahelisel konverentsil "Kinnisvara 2007".

"Eluasemeturg võib Eestis ja Lätis seiskuda märtsiks 2008. Teine variant on, et turu aktiveeriks suurem hinnakorrektsioon," rääkis Makk.

"Suhteliselt tõenäoline on, et turu mahud kukuvad oluliselt. Aga kui tuleks hinnakorrektsioon, siis turg elavneb. See variant on võimalik, kui turul hakatakse ostma odavaid objekte, mida pakuvad probleemsed kinnisvaraarendajad. Sel juhul liiguks nõudlus odava kinnisvara peale. Maakleritele ja pankuritele oleks see hea uudis," märkis Makk.

Maki sõnul on nende stsenaariumide puhul erandiks Leedu, kuid turg võib sealgi täituda 24 kuu jooksul.

Rahvusvahelise kinnisvarakonsultatsioonidega tegeleva ettevõtte Re & Solution juhatuse esimees Lau Melchiorsen leidis, et praegu läheb Leedul Baltimaadest kõige paremini.

"Eesti sai kõige esimesena rongi peale ning Riia sai sellest kasu, sest oli oma asukohaga n-ö Baltimaade pealinn. Samas Leedu jäi sel hetkel mõnevõrra kõrvale. Praegu on aga Leedu paremal positsioonil nii poliitiliselt võrreldes Lätiga kui ka majanduslikult," rääkis taanlane konverentsil.

Arco Vara Grupi juhatuse esimees Viljar Arakas ei soovinud konverentsil kommenteerida kinnisvarahindade võimalikku liikumist. "Ei, see ei jää nii, aga kuhu liigub, ei tea," jäi Arakas napisõnaliseks..

Arakase sõnul ei ole kinnisvaraturul ületootmist. "Kui hinnad kõrvale jätta, siis ma väidan, et me pole liiga palju tootnud. Kui vaadata eluasemelaenude suhtet SKPsse, siis pole need arvud kõige hullemad võrreldes teiste riikidega. Samuti, kui vaadata ruutmeetreid elanike kohta," rääkis Arakas.

"Aga häda on selles, et need mahud on saavutatud liiga kiiresti. Järelevõtmine toimus kinnisvarasektoris liiga kiiresti ja lühikese aja jooksul," nentis ta.

Endine Skanska AB direktorite nõukogu liige ning Readingi Ülikooli professor Roger Flanagan prognoosib, et 2020. aasta suurim ehitusturg on Hiina ja see mõjutab oluliselt ka sealset inflatsioonitaset.

"Me näeme veel inflatsiooni, mida pole enne näinud," kirjeldas Flanagan kinnisvarakonverentsil Hiina ehitusturu mõju.

Professori sõnul on praegu maailmas aeg, kus ehitada on meeletult palju ja see on samuti üks põhjuseid, miks suurettevõtted uusi turge veel aktiivselt ei otsi.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 17:09
    Otsi:

    Ava täpsem otsing