Valge villa kaldapealsel

Tiina Kolk 05. november 2007, 00:00

Projekti loomise eel tellis villa omanikest abielupaar kahelt arhitektilt krundist lähtuvad eramu visioonid, mida nad lasid hinnata arhitektil ja geobioloogil Rein Weberil, kes valis feng-shui järgi parima projekti välja.

Põhiplaanilt on see maja siksakiline ja tänava poolt vaadates paistab hoone palju väiksem, kui ta tegelikult on. Kui kunagi ehitatakse valmis ka peasissekäigu kohale kavandatud vaateplatvorm, kasvab fassaad pisut kõrgusesse.

Seina siksakkidega on tekitatud erinevaid sise- ja välisruume - terrasse ja rõdusid. "Iseasi, kui palju eramajades rõdusid üldse kasutatakse, aga siin asub rõdu all küttekiirgusseade, mis võimaldab ka jahedatel sügispäevadel terrassil istudes kaunist ümbrust nautida," kommenteerib arhitekt Margit Mutso.

Maja kuju on tingitud krundi plaanist ja ilmakaartest, samuti soovist tekitada vaateid ja erinevaid soppe, tänu millele on ka aias mõnus olla. Tulevikus mattuvad fiboplokkidest ehitatud ja valgeks krohvitud hoone puitribidega kaetud fassaadid ronitaimedesse. Praegu mõjub puitsõrestik pigem meeldiva dekoratsioonina.

"Projekt õnnestus tänu tugevale lähteülesandele ja asjaolule, et tellijad kaasasid töösse korraga nii arhitekti kui ka sisearhitekti ning tööprotsessi käigus toimunud diskussioonidel sai iga osaline oma seisukohti kaitsta ja põhjendada," arutlevad arhitekt Margit Mutso ja sisearhitekt Kätlin Ölluk hoone õnnestumise põhjuste üle. "Tellijail oli selge visioon oma vajadustest, nad ei soovinud stereotüüpseid lahendusi, pigem tahtsid ebatavalisi," räägib Mutso.

Majas on eraldi telerivaatamise tuba, sest pererahva nägemuses ei pea televiisor olema kui kodualtar keset elutuba. Kogu maja on multifunktsionaalne, ruumiprogramm ja arhitektoonika silmapaistvad. Esimesel korrusel asuvaid ruume - kööki, elutuba, telerituba, spordiruumi, saunakompleksi ja majapidamisruumi - on vajadusel võimalik avada suureks avaraks toaks.

"Elamu veidraimaks elemendiks on justkui tagurpidi pööratud trepp, mille alumine osa on klaasist ja ülemine puidust. See oli peremehe idee, teha klaasist trepp" tutvustab Kätlin Ölluk.

Teisel korrusel paiknevad kabinet, lastetoad, vanemate magamistuba, kus on suur garderoob ja avaneb ka otsepääs vannituppa. "Üks veider lisand on majal veel: teise ja esimese korruse vaheline musta pesu šaht - teiselt korruselt on võimalik kappi ehitatud šahti pidi visata pesu otse esimesele korrusele mustapesukorvi, mis asub majapidamisruumis," selgitab sisearhitekt.

Lastetubade akendes on kasutatud kollast klaasi, et toad oleksid aasta läbi päikselised. Rohekas toonklaas on pandud allkorruse elutoa maast laeni ulatuvaisse aknaisse.

Fotod: Reio Avaste

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 10:38
Otsi:

Ava täpsem otsing