Katre Pilvinski • 11. juuni 2008 • 2 min
Jaga lugu:

Euroopa Liit lubab ületunnitööd teha kuni 20 tundi nädalas

Tööaja osas säilib direktiividega individuaalse ületunnitöö võimalus. Kokkuleppel tööandjaga võib töötaja töötada kauem kui muidu lubatud 40 tundi ja lisanduv 8 tundi ületunnitööd nädalas. Individuaalset ületunnitööd piiratakse 20 tunniga nädalas.

Kuigi ületunnitöö tegemine ei ole Eestis väga levinud, peaks igal inimesel olema võimalik otsustada ületunnitöö tegemise kasuks, teatas sotsiaalministeerium. Eesti võib saavutatud kokkuleppega rahule jääda, ütles tööala nõuniku Eesti alalises esinduses Brüsselis Carita Rammus.

"Eelnõu kohaselt võivad töötaja ja tööandja leppida kokku täiendavas ületunnitöös. Samuti võimaldab eelnõu anda täiendavat puhkeaega mõistliku aja jooksul pärast ületunnitöö tegemist," rääkis sotsiaalministeeriumi tööelu arengu osakonna töösuhete poliitika juht Thea Treier. "Nii võib tööaega korraldada paindlikult ja leevendada tööjõu puudusel tekkivaid probleeme."

Kokkulepe tooks lahenduse ka Euroopa Kohtu lahenditele, mille järgi tuleb töötajale puhkeaega anda kohe pärast ületunnitööd. Äsjase kokkuleppe järgi tuleb seda teha mõistliku aja jooksul.

Kuigi ELi riigid jõudsid kokkuleppele tööaja ja renditöötajate töötingimuste asjas, jäid riigid eelistuste poolest kahte vastanduvasse leeri.

Ühe grupi eesotsas on Prantsusmaa, mis tahtis rohkem töötajate õigusi, ning teisi juhib Inglismaa, kes nõuab paindlikke reegleid, lubades töötajatel teha ületunde nii, nagu nad ise heaks arvavad, kirjutas wsj.com.

Inglismaa tugevdas oma vastuseisu ettepanekule anda ELi 8 miljonile renditöötajale samad tingimused nagu täiskohaga töötajatele - juhul kui kollektiivne leping ei ütle muud.

Sloveenia sotsiaalminister Marjeta Cotman ütles, et kokkulepe annab töötajatele paindlikumad õigused.

Tina Sommer Suurbritannia väikeettevõtjate ühendusest ütles, et praegusel raskel majanduslikul ajal peavad väikeettevõtted olema paindlikud, et kasvada, kuid see direktiiv on neile kui nuga selga.

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt