Börsihiiglase sünd

Katri Soe-Surén 18. veebruar 2011, 00:00

Deutsche Börse ja NYSE Euronext üritasid ühineda juba aastal 2008, kuid teated tehingust lekkisid liiga vara ajakirjandusse ja see peatati. Nüüd minnakse uuele katsele. DB ja NYSE ühinemisest tekiks maailma suurim börs kapitaliväärtusega 25,5 miljardit dollarit, rohkem kui 6400 töötajaga, kauplemispaikadega 16 riigis. Uue börsihiiglase juriidiline asukoht hakkaks olema neutraalses Hollandis, reaalsed keskused aga New Yorgis ja Frankfurdis. Ühte suurde börsiriiki hakkaksid kuuluma ka juba varem ülevõetud kauplemiskohad Amsterdamis, Pariisis, Lissabonis, Brüsselis ja Londonis. Aastas haldaks uus börsihiid kolmandikku maailmas aktsiatega tehtavaist tehinguist mahuga rohkem kui 20 triljonit dollarit aastas. Derivaatide turust võtaks uus kontsern Euroopas aga tervelt 90 protsenti. Uue börsihiiu nimekirjades olevate firmade koguväärtus saab olema 15 triljonit dollarit.

Deutsche Börse saab uue firma juhatuses 10 kohta 17st, aktsionärid 60 protsenti osalusest. USA press on kirjeldanud NYSE ülevõtmist Deutsche Börse poolt kui "NYSE surma" ja kui "Ameerika kapitalismi sümboli müüki", tulnud on irooniline ettepanek panna Wall Streetile uueks nimeks saksapärasem Wall Strasse. Saksa press jällegi viitab faktile, et jäme ots börsi juhtimisel saab olema ameeriklaste käes ning et eurooplased jäävad ilma töökohtadest.

Tegevjuhiks energiline visionäär. Uue börsi tegevjuhiks saab senine NYSE Euronexti CEO Duncan Niederauer (51), kes töötas eelnevalt kaks aastakümmet Goldman Sachsis ja liitus NYSEga aastal 2007. Juhatuse esimeheks saavast Francionist sai Deutsche Börse tegevjuht aastal 2005. Niederaueri kohta on kirjutatud, et tegemist on globaalse visionääriga, Francioni on aga väidetavalt pigem mugav šveitslane, kes armastab kalal käia. Kui Niederauer on paistnud silma investeeringutega uutesse börsitehnoloogiatesse, siis Francioni (55) on tegelenud töökohtade üleviimisega Frankfurdist Prahasse ja teistesse odavamatesse paikadesse.

Ühinemisele alternatiivi polnud. "Mu aju ütleb, et see on mõistlik, kuid mu süda on pisut pettunud," ütles börside ühinemist kommenteerides aktsiastrateeg John Lynch firmast Wells Fargo Funds Management. "Sentimentaalsust kõrvale jättes on see õige asi, kui ühinemine aitab aktsionäridel paremat ligipääsu optsioonide ja derivaatide turule üle maailma." Kontsernide ühendamine aitab börsijuhtide kinnitusel kokku hoida kulusid esimese kolme aasta jooksul 300 miljonit eurot.

Kahe börsi ühendamisele ei olnud alternatiivi, sest konkurendid hingavad kuklasse, on analüütikud nii siin- kui ka sealpool ookeani ühisel seisukohal. NYSE Euronexti laastanud finantskriis on kontserni aktsiaväärtust kolme aastaga langetanud pea poole võrra. NYSE magas maha kauplemise elektroniseerimise, samuti vajab New Yorgi börs hädasti suuremat turuosa derivaatidega kauplemisel. Kuna derivaadid ja elektrooniline kauplemine on Deutsche Börse tugevad küljed, on USAs vastuseis ühinemisele väike.

Nii Deutsche Börse kui ka NYSE suured konkurendid on uued börsivälised kauplemissüsteemid nagu näiteks Bats ja Chi-X, mis võtavad klassikalistelt börsidelt üha enam turuosa. Börsivälised platvormid on allutatud palju vähem rangematele reeglitele kui traditsioonilised aktsiaturud. Tehingud üle nende on tihtipeale soodsamad. Karmi konkurentsi pakuvad suured börsid Singapuris, Hongkongis, Hiinas, Indias ja Lõuna-Koreas, ehk siis riikides, mis on nii tänu oma soodsamatele maksudele kui ka liberaalsematele reeglitele paljudele välisinvestoritele huvitavamad kauplemiskohad.

Liitumine annab uue hingamise. Nii ennustataksegi, et Saksa ja USA börside liitumine annab uut hoogu uutele liitumistele, mille lõpptulemusena peaks maailmaturule järgi jääma kolm kuni viis globaalselt tegutsevat kontserni.. Konkreetsemalt on juttu olnud Londoni (LSE) ja Toronto (TMX) börsidest kes üritavad suurendada kasvuvõimalusi arenevatel turgudel ja toorainebörsidel.

Eksperdid ootavad põnevusega, kuidas reageerivad Lääne allianssidele börsid Aasias. Läinud nädalal teatas Hongkongi börs, et otsib intensiivsemalt uusi partnereid. Liikumist on märgata ka Austraalia ASXi ja Singapuri Börsi vahel. Jaapan kaotab finantsturgudel üha enam oma mõjujõudu, eriti derivaatidega kauplemisel. Jaapani valitsus on nüüd teatanud, et aastaks 2013 on plaanis liita vähemalt kodused turud.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 18:48
    Otsi:

    Ava täpsem otsing