Roubini: kapitalism on ennast ise hävitamas

ÄP 15. august 2011, 00:00

"Arvatavasti saame väga vähe teha, et majandust tööle saada. Meil on liiga palju era- ja avaliku sektori võlga ning praegu minnakse mööda seda teed, kus kulutusi vähendatakse, et oma võlgu tasuda. See mõjub otseselt tarbimisele ja kogu majanduse kasvule. Risk ei ole mitte ainult madalaks kasvuks, vaid oht majanduse topeltpõhjaks. Selleks, et seda vältida, on meil vaja lõtva monetaarpoliitikat," ütles Roubini.

Föderaalreserv teatas, et hoiab intressimäärad rekordmadalal kuni 2013. aasta keskpaigani. "Arvatavasti sellest ei piisa. Üks võimalusi on järjekordne rahatrükkimise programm, võib-olla isegi mitu. Vaatamata madalatele intressimääradele, ei taha inimesed ja ettevõtted laenata, vaid kõigepealt oma võlad ära maksta. Madalad intressimäärad on vaid üks stiimulmeetmetest, millega turgudele üritatakse kindlust tuua," arvas Roubini.

Roubini ütles, et turud ei tööta ning Karl Marxil oli õigus, kui ta ütles, et kapitalism võib ennast ise hävitada. "Me pole veel täielikult seal, kus kapitalism on asunud ennast ise hävitama, kuid ma arvan, et suur risk selleks on olemas. Meil on liiga palju võlga ja seda ei saa lahendada likviidsusega. Praegu, kui on liiga palju võlga, hakatakse rohkem säästma. Kui kõik säästavad, siis langeb nõudlus ning majandus kukub uuesti kriisi. Praegune kapitalism on loonud zombie-majapidamisi, zombie-panku ja zombie-valitsusi, mis ei suuda ennast võlast välja aidata."

Roubini näeb paralleele Inglismaa rahutuste ja isehävitajaliku kapitalismi vahel. "Rahutused Lähis-Idas ja Põhja-Aafrikas said alguse vaesusest, kõrgest töötusest ja ebavõrdsusest. Arenenud riikides on probleem, et keskklass on üha suurema surve alla sattunud. Kutsudes Inglismaa rahutuste korraldajaid lihtsalt kriminaalideks, on lühinägelik, kuna need inimesed on samamoodi vaesed ja meelheitel nagu Egiptuses või Lähis-Idas ja samasugused rahutused võivad juhtuda ka USAs, kui töötus püsib kõrgena ja sotsiaalne ebavõrdsus kasvab."

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 18:58
    Otsi:

    Ava täpsem otsing