Edukad ettevõtted palku ei kärbi?

Harry Tuul 29. september 2011, 00:00

Eestis on kinnistunud arvamus, et kõik ettevõtted, sealhulgas edukad, kärpisid kriisi ajal töötajate palku. Kuid viimase aja vestlustest ja ettekannetest selgub, et see ei ole üldsegi tõsi. Pigem vastupidi, edukad ettevõtted ratsionaliseerisid struktuuri ning jätsid töötajate palgad kärpimata.

Äripäeva korraldatud seminaril Äriplaan rääkisid sellest näiteks Krimelte juht Jaan Puusaag ning tarkvaraettevõtte Webmedia Groupi juht Priit Alamäe. Kumbki ei langetanud ettevõttes palku. Tõsi, Krimeltes tõhustati tööprotsesse ja koondati vajadusel töötajaid. Palgad ei langenud näiteks ka laienevas energeetika- ja automaatikatehnoloogiaettevõttes ABB AS, kus kärbiti pigem muid kulusid. Loetelu saab jätkata.

Millest see räägib? Esiteks sellest, et iga juht peaks mõtlema, mis on tema suurim vara. Vihjeks - edukad panustavad palju eelkõige inimressurssi. Teiseks, et kui tootlikkuse ja tasu suhe on paigas, ei lükka neid tasakaalust välja ka kriis. Siinkohal tasubki igaühel ettevõttes läbi mõelda, kas see on nii ning kuidas saaks vastava suhte tasakaalu viia. Ning kolmandaks, on see ka selge indikaator sellest, milline ettevõte on pikaajaliselt jätkusuutlik ehk tõhus ning milline on pigem määratud hääbumisele. Siinkohal pole küsimus ainult tõhususes rahalises mõttes, vaid ka inimressursi väärtustamises.

Niisiis, ei ole kärpimine edukuse märk, vaid pigem vastupidi - näitab ära nõrkused ja kitsaskohad. On tõsi, et kärpimata jätta ei saa, kuid targem oleks seda ennetada.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 19:02
    Otsi:

    Ava täpsem otsing