5. detsember 2011 kell 21:00

Kapokomisjon kannab kaotusi

Võib olla juhus, et juba teine poliitikute huvide konflikti paljastav skandaal puhkes riigikogu liikmega, kes ühtlasi on Eesti eriteenistusi kontrolliva julgeolekuasutuste järelevalve erikomisjoni liige. Kuid kindlasti on ligi aastase vahega toiminud sündmused tähelepanuväärsed.

Esmalt selgus, et julgeolekueksperdiks tituleeritud ning kaitsepolitseiameti ja teabeameti üle järelevalvet tegeva komisjoni esimees, reformierakondlane Jaanus Rahumägi omab varjatud majandushuve. Osavalt villaskandaaliks ristitud sündmusel on sügavam sisu: kas eriteenistusi kontrolliv parlamendiliige sobib oma kohale, kui ta varjab ja vassib. Paraku otsustas riigikogu toona, et selline käitumine on normaalne, sest juriidiliselt on kõik korrektne. Rahumägi lahkus alles pärast uue riigikogu valimisi.

Eelmiselt nädalal sattus aga samuti valitsuspartei, kuid seekord IRLi liige Indrek Raudne nn elamislubade äritsemise skandaali. Raudne on osaline ettevõttes, mis tegeleb Vene kapitali maaletoomisega ning seeläbi ka investoritele elamislubade hankimisega. Muu hulgas tekkis avalikkusel kahtlus, et ühtlasi ka nn kapokomisjoni kuulunud Raudne kasutas oma mõjuvõimu ärilistel eesmärkidel ja vastupidi. Raudse sundis erakond lahkuma kohe ja mitte ainult erikomisjonist, vaid riigikogust, kuigi siingi oli ilmselt JOKK.

Küsimuses, kas põhjus on komisjoni enda või selle liikmete taust, näib olulisem viimane. Sest esimene on olemuslik, teine muudetav.

Hetkel kuum