Romet Kreek • 1. oktoober 2013 kell 11:18

Gibraltar meelitab fondijuhte

300aastane Suurbritannia territoorium Hispaania lõunaosas – Gibraltar –  meelitab madalate maksumäärade ja regulatsiooniga, mis võimaldab kogu Euroopa Liidus turustada fonde ja riskifonde, vahendab Bloomberg.

2012. aastal on nelja aastaga Gibraltaril registreertiud fondide arv enam kui neljakordistunud ja ületab 200 piiri. Paljusid nendest juhivad varem Londonis ja Zürichis töödanud investeerimispankade nagu BNP Paribasi, UBSi ja Goldman Sachsi töötajad.

„Gibraltar on üsna edukalt meelitanud fondijuhte oma regulatoorse ja maksurežiimiga,“ ütles Deloitte & Touche Gibraltari kontori juht Joseph Caruanan. „Varakad inimesed otsivad kohta, kus nad on teretulnud ja kus neid ei maksustata jõhkralt.“

Kogu ELis turustamisõigusega fondide regulatoorse keskkonna loomine aitas tõmmata kauplejaid ja fondijuhte Londonist ära, kus tõsteti 2010. aastal tippteenijate tulumaksumäär 50 protsendile, et seda siis hiljem alandada 45 protsendile. Gibraltaris maksustatakse ärisid 10 protsendiga võrreldes Suurbritannia 23% ettevõtete tulumaksumääraga. Gibraltar ei maksusta väljaspool oma territooriumi teenitud tulu. Samuti on kehtestatud üksikisikute tulumaksukohutususele ülempiir.

Hetkel kuum