Urve Vilk • 10. oktoober 2013 kell 12:30

Valdur Laid: juhi ainus põhjus olemas olla on eesmärke täita

Juhti on vaja ainult selleks, et inimesi eesmärkide poole liigutada, ütles TeliaSonera Soome lairiba äriüksuse juht Valdur Laid Pärnu juhtimiskoknverentsil.

"Juhti on vaja ainult selleks, et saavutada eesmärke, muuks pole teda vaja," rääkis Valdur Laid Pärnu juhtimiskonverentsil. "Me oleme ise ka piisavalt tublid, et tööle tulla ja tööd teha jne," lisas ta.

Laid märkis, et juhtimisel on kaks vastandlikku eesmärki: nõutakse tänaseid tulemusi ja samas ettevõtte homset võimekust. "See on nagu noorsportlastega. Treener võib täna tema ületreenimisega saavutada väga häid tulemusi, mida oodatakse, aga tuleviku mõttes võib see tähendada väiksemat võimalust headeks saavutusteks," tõi ta näite.

Seega on ettevõtte jaoks oluline pikaajaline eesmärk. Laidi sõnul on kõige jätkusuutlikum lähtuda perefirma ärimudelist. "Perefirmas tehakse asju nii, et tänasel päeval oleks kõik korras, aga samas ei tehta kunagi midagi sellist, mis võtaks võlgu tuleviku arvelt."

Kui ettevõtte jaoks pole "suur pilt" selge, tekib Laidi hinnangul tippjuhtimisdarvinism. "Juhid hakkavad tegelema iseenda agenda loomisega, et tulemused, mida nõutakse, ongi see, mida ettevõte ootab," ütleb ta. "See on nagu poliitikute puhul, kes peavad olema iga nelja aasta tagant valmis tagasivalimiseks, ainult et juhtide puhul on see tagasivalimine kvartaalne," lisas ta.

Hetkel kuum