• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Ekspordilaenul veel kasvuruumi

  KredExi sel nädalal turule tulnud ekspordilaen on ettevõtjate hinnangul küll hädavajalik, ent vajab veel arendamist.

  "Sellisel kujul, nagu nad seda täna pakuvad, ei näe ma veel, kuidas seda kasutada," nentis Hekotek ASi juhatuse esimees Heiki Einpaul. Selleks, et süsteem toimiks ettevõtjasõbralikult ning tõesti riske maandavalt, tuleks tema sõnul sinna veel panustada.
  Einpaul rääkis, et KredEx on ellu kutsutud riskide võtmiseks, ent teisalt teevad otsuseid riigi esindajad, ametnikud, kelle jaoks on soodsam riski mitte võtta. "See on tüüpiline seis - pank tahab laenu anda sellele, kellel laenu vaja ei ole. KredExiga on sama lugu, ta püüab süsteeme selliselt välja töötada, et võetav risk oleks minimaalne," nentis Einpaul. Tema hinnangul on ekspordilaen hädavajalik seetõttu, et mujal Euroopa riikides on see hüve tagatud ning kui Eesti ettevõtja seda kasutada ei saa, satubki ta ebavõrdsesse seisu.
  Samuti tõi ta välja kulukuse probleemi. Hinnamäärad on kujundatud vastavalt Euroopa tingimustele, ent kui teha äri Venemaal, kujunevad KredExi hinnad liiga kalliks. "Kellel on võimalik ja kes vastab KredExi tingimustele, saab teistsugustest kanalitest selle raha odavamalt kätte," nentis Einpaul.
  Filter ASi finantsjuht Rainer Erend on samuti arvamusel, et ekspordilaen on hädavajalik ja praegu Eestis sellele alternatiivi ei ole. "Pangad ei ole huvitatud võtma liisingusse tehinguid, kus otsene ärikontroll puudub. Ja kui me vaatame Eesti pankade, eelkõige suuremate pankade omanikestruktuuri, kus otsused tehakse ja missugused õigused on tütarfiliaalil Eestis, siis on näha, mispärast Eesti pangad ei taha eksporti eriti toetada," arutles Erend. "Mina ütlen küll, et see on väga hea toode, mis peab arenema step-by-step (samm-sammult - toim.)," hindas Erend.
  Oma toodangust 60% eksportiv Filter viib ka ise praegu koos KredExiga Valgevenes läbi projekti, kus kasutatakse ekpordilepinguga sarnast skeemi.
  Sel nädalal KredExi n-ö tootenimistusse jõudnud ekspordilaenu eesmärk on aidata rahastada ettevõtetel Eestis toodetud kaupade suuremahulisi tehinguid. Laenu abil saab ettevõte pakkuda välisostjatele pikemaajalist maksetähtaega ja rahastada välisostjale müüdavate kaupade tootmist.
  KredExi juhataja Andrus Treieri sõnul on pikaajalise krediidi saamine rahvusvahelisteks tehinguteks väga oluline. "Sageli on sobivate maksetingimuste pakkumine välismaises suures hankes osalemise eeltingimus. Üle maailma on kasutusel rahastamismudel, kus eksportiv riik korraldab finantseerimise teises riigis asuvale ostjale. Näiteks ostetakse eksportijalt tehase sisseseade ja seda tehingut finantseeritakse pikaajaliste laenudega eksportivast riigist. KredExi laen võimaldab Eesti ettevõtjatel pakkuda teiste riikide konkurentidega võrreldavaid tingimusi."
  Ekspordilaenu saab vähemalt kaheaastase maksetähtajaga eksporditehingute finantseerimiseks. Laenusumma on üldjuhul kuni 3 mln eurot välisostja kohta ning laenuperiood 2 kuni 10 aastat.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Seotud lood

Auhinnatud personalijuht: mida kaasa pakkida 2021. tööaastast?
Tööaasta 2021 on andnud nõnda korraliku kogemustepagasi, et tasub mõelda, mis jätta sisse ka 2022. aastaks ning mis mitte, kirjutab Elisa personalivaldkonna juht, 2019. aastal Eesti mõjukaimaks personalijuhiks valitud Kaija Teemägi.
Tööaasta 2021 on andnud nõnda korraliku kogemustepagasi, et tasub mõelda, mis jätta sisse ka 2022. aastaks ning mis mitte, kirjutab Elisa personalivaldkonna juht, 2019. aastal Eesti mõjukaimaks personalijuhiks valitud Kaija Teemägi.
Donald Trumpi meediafirma läheb kaasama 1 miljardit dollarit
Ameerika Ühendriikide endise presidendi Donald Trumpi uus meediaettevõte teatas, et jõudis kokkulepeteni kaasata investoritelt ligikaudu 1 miljard dollarit, vahendab Reuters.
Ameerika Ühendriikide endise presidendi Donald Trumpi uus meediaettevõte teatas, et jõudis kokkulepeteni kaasata investoritelt ligikaudu 1 miljard dollarit, vahendab Reuters.
Omikron jõudis Lätti
Omikroni nimega uus koroonatüvi tuvastati pühapäeval Lätis, vahendab Läti ringhääling LSM.
Omikroni nimega uus koroonatüvi tuvastati pühapäeval Lätis, vahendab Läti ringhääling LSM.
Tahe Outdoors suurendas kahjumit
Spordivarustuse tootja Tahe Outdoors kasvatas läinud aastal küll käivet, ent samas paisus ka kahjum.
Spordivarustuse tootja Tahe Outdoors kasvatas läinud aastal küll käivet, ent samas paisus ka kahjum.