USAs algab tulemuste hooaeg

New Yorgi börsihoone.  Foto: EPA
Mait Kraun • 9. jaanuar 2017 kell 8:45

USAs algab tulemuste hooaeg ja sel nädalal teatavad oma neljanda kvartali majandustulemused suuremad pangad, vahendab MarketWatch.

Eelmisel nädalal oli aktsiaturg tõusuteel – näiteks Dow Jonesi indeks kallines 1 protsendi võrra ja sel jäi 20 000 punkti piirist puudu väga vähe. Standard & Poor’s 500 tõusis aasta esimesel nädalal 1,7 protsenti ja Nasdaq Composite rallis lausa 2,6 protsenti. Viimased kaks lõpetasid reedese kauplemispäeva rekordiga.

Pankade tulemused on investorite jaoks tähtsad, sest just finantssektor aitas kasumitel kolmandas kvartalis kasvada. FactSeti andmetest selgub, et finantssektori kasumid tõusid tolles kvartalis 8 protsenti, aga terve S&P 500 omad vaid 3,1 protsenti. Investorite jaoks on tähtsad ka pankade tulevikuprognoosid, mis peaksid andma vihjeid, kuidas USA majandusel minema hakkab.

„Turg ootab, et pangad on jätkuvalt juhtpositsioonil,“ ütles investeerimisfirma Boston Private Wealthi turgude peastrateeg Robert Pavlik. „Kui nad muutuvad dollari tugevnemise pärast ettevaatlikumaks, peaks investor ka omad järeldused tegema.“

Suuremad pangad teatavad oma tulemused reedel. Sinna hulka kuuluvad J.P Morgan Chase & Co, Wells Fargo ja Bank of America.

Analüütikud ootavad, et S&P 500 börsifirmade kasumid kasvavad aastatagusega võrreldes 3 protsendi võrra, ütles FactSeti vanemanalüütik John Butters. Suurim tõus peakski tulema finantssektorist, mille kasumitele oodatakse lausa 13,8protsendilist kasvu.

 

Tõsi, suuresti aitaks sellist kasvu saavutada Goldman Sachs ja American International Group – mõlema tulemused olid aasta tagasi "erakordselt halvad" ning see mõjutab võrdlusandmeid, ütles Butters. Ilma nende kahe ettevõtteta kasvaks sektor 4,4 protsenti.

Kaks tähtsamat teemat, mida pankade puhul jälgida, on kauplemisega seotud käive ning laenumahtude kasv, ütles Pavlik. Donald Trump on lubanud regulatsioone vähendada jasee peaks kauplemisaktiivsust suurendama. Intressimäärade tõus võib põhjustada suurt nõudlust laenude järele, sest inimesed tahavad madalate intressimäärade juures intressid ära fikseerida.

Sellel nädalal on investorite jaoks tähtis ka jaemüügisektor, sest ettevõtted avalikustavad oma müüginumbrid. Eelmisel nädalal läks sektoril kehvasti, sest Kohl’s Corp ja Macy’s Inc teatasid, et jõuluhooaja müük oli kesine, mis pani terve sektori aktsiad langema.

Hetkel kuum