Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Investor Toomas: eetilist investorit pole olemas

  Olympicu kasiinoFoto: Raul Mee

  Mulle kirjutas lugeja Marko, kes tundis muret ühe minu investeeringu eetilisuse pärast.

  Maksnud viimastel aastatel stabiilselt 10sendilist dividendi, eelmisel aastal isegi erandlikult 15 senti aktsia kohta.

  Ettevõtte P/E suhe 8,39.

  Aktsia väärtus 1,67 eurot.

   

  „Kuidas kommenteerite investeerimist sellistesse ettevõtetesse, mille edulugu põhineb paljude inimeste õnnetusel – näiteks Olympic Entertainment Group (OEG)?,“ uuris Marko. Ta lisas, et on ise olnud seotud hasartmängusõltlastega ning kujutab seetõttu ette, kui suurt kasu toob kasiinoettevõttele nende inimeste finantsiline kaotus.
  Marko sõnul mõistab ta ka seda, et Olympic toetab oma tuludega teisi tähtsaid eluvaldkondi, kuid on sellegipoolest segaduses, kas börsifirma edu üle rõõmustada või mitte. „Minu jaoks ongi küsimus, et kas investeerimine peab olema eetiline,“ kirjutas ta. „Kuna investeerimisest on saanud laiatarbe kaup, oleks ehk mõistlik sel teemal pikemalt peatuda.“
  Vaatan tootlust
  Pean tunnistama, et minu kui investori jaoks on raha paigutamisel siiski kõige tähtsam tootlus. Ma ei tunne end halvasti ka patuaktsiatesse investeerides, sest usun, et minu ülesanne ei ole kedagi korrale kutsuda või oma elu õigesti elama õpetada.
  Liberaalse maailmavaate kandjana usun sellesse, et igal inimesel on ise õigus otsustada kas ja mil määral ta erinevaid tooteid, sh pahesid tarbib ning vastavalt oma otsustele ta ka tagajärgede eest vastutab. Seega kui keegi otsustab kasiinos oma raha maha mängida, on see tema vaba valik ning turu ja investori ülesanne on tema soovi austada ja pakkuda talle võimalust seda teenust tarbida. Mina investorina aitan turul seda nišši täita ning ootan ilma süümepiinadeta selle eest ka preemiat. Eriti arvestades, et pean pidevalt kartma poliitilistest teguritest tulenevate riskide realiseerumist.
  Veel enam, kuna hasartmängu sektor on võrreldes teistega kõrgemalt maksustatud, tekib mul kui investoril õigustatud ootus, et sõltuvusse sattuv teenuse tarbija saab rohkem makstud maksude eest ka vajadusel meditsiinisüsteemist abi. See võimaldab aga süümepiinu veelgi leevendada.
  Legaalne ja kriisikindel
  Olles ise ka Olympicust läbi astunud ning seal ruletti mänginud, näen kontsernis tugevat kasvupotentsiaali – klientuuri jagub ning tõenäosus töötab kasiinofirma kasuks. Täpselt samamoodi nagu inimestel on vaba valik seda teenust pidevalt tarbida, on minul aga vaba valik seda mitte teha ning sellesse hoopis investeerida. Pean siinkohal nõustuma ettevõtja Raivo Heinaga, kelle sõnul on mõistlik pahedest eemale hoida, kuid paigutada oma raha nende toimimisse. Ei kao ju vastavad teenused turult ka kriisi ajal.
  Oma investeerimisotsuste tegemisel lähtun lisaks tootlusele põhimõttest, et ettevõte peab tegutsema legaalselt. Ka see kriteerium on OEG puhul täidetud. Lisaks leian, et investor ei mõjuta turult aktsiaid ostes kuigi palju ettevõtte käekäiku. Erinevalt IPOst ei saa börsifirma seeläbi raha juurde ning seega ei tee minu investeering ka otseselt kurja.
  Lisaks on eetikaküsimus ülimalt vaieldav. Võrreldes paljude teiste tööstusharudega võib kasiinoäri pidada suisa vooruslikuks. Võtkem või lihatööstus: teadlased on veenvalt tõestanud, et tegemist on ühe planeedi kahjulikema tööstusharuga, mille tõttu hävivad nii looduskeskkond kui mageveevarud. Tagatipuks toodab loomakasvatus enam kui poole kliima soojenemist põhjustavast süsihappegaasist ehk rohkem kui kogu maailma transpordisektor kokku. Kasiino, alkoholi või tubakatööstus on selle kõrval suisa inglid. See on ka põhjus, miks mina eetikateemadel sõna võtta ei söanda - kuniks elan kapitalistlikus ühiskonnas ja tarbin selle loodud hüvesid, oleks see lihtsalt tohutult silmakirjalik.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Olulisemad lood

Ootamatult sügav majanduslangus paneb prognoose ümber tegema
Euroopa Liidu kõige sügavam majanduslangus Eestis ületas analüütikute kartusi ning paneb ümber hindama ka lähiaja prognoose, kuid paar kummalist näitajat annab alust arvata, et äkki korrigeeritakse SKP numbrit tulevikus ülespoole.
Euroopa Liidu kõige sügavam majanduslangus Eestis ületas analüütikute kartusi ning paneb ümber hindama ka lähiaja prognoose, kuid paar kummalist näitajat annab alust arvata, et äkki korrigeeritakse SKP numbrit tulevikus ülespoole.
Tiit Kolde: iga idee, mis tõstab turvatunnet, on kuldaväärt
Tänavune aasta on erakordne – sõda Ukrainas, kõrge inflatsioon, energiakriis ning laiemalt turvalisuse ja toimetulekuga seotud probleemid on ilmsed, samas lahendused niiväga mitte, kirjutab arvamuskonkursi Edukas Eesti toetaja, If Kindlustuse juhatuse liige Tiit Kolde.
Tänavune aasta on erakordne – sõda Ukrainas, kõrge inflatsioon, energiakriis ning laiemalt turvalisuse ja toimetulekuga seotud probleemid on ilmsed, samas lahendused niiväga mitte, kirjutab arvamuskonkursi Edukas Eesti toetaja, If Kindlustuse juhatuse liige Tiit Kolde.
Äripäeva kirjastus jagab kiirematele investeerimistarkust poolmuidu
Ega tühi kott püsti seisa. Kui tunned, et investeerimisel on juhe kokku jooksnud või ulub kingikotis tuul, lase Äripäeva kirjastusel end aidata. Kui sind järgnevad raamatud kõnetavad, võta lahti kirjastuse e-pood, et sealt lihtsa vaevaga oma uued ja vanad lemmikud ostukorvi laduda.
Ega tühi kott püsti seisa. Kui tunned, et investeerimisel on juhe kokku jooksnud või ulub kingikotis tuul, lase Äripäeva kirjastusel end aidata. Kui sind järgnevad raamatud kõnetavad, võta lahti kirjastuse e-pood, et sealt lihtsa vaevaga oma uued ja vanad lemmikud ostukorvi laduda.
Reaalajas börsiinfo
Suures kahjumis Operaili kaubaveod on tänavu vähenenud poole võrra
Riigile kuuluva raudteevedude ettevõtte Operail kaubamahud on Vene sõja tõttu kokku kuivanud ning kasumi asemel vaatab esimese 9 kuu tulemustest vastu 3,5 miljoni euro suurune kahjum.
Riigile kuuluva raudteevedude ettevõtte Operail kaubamahud on Vene sõja tõttu kokku kuivanud ning kasumi asemel vaatab esimese 9 kuu tulemustest vastu 3,5 miljoni euro suurune kahjum.
Juhtide piiratud aeg teeb värbamise kalliks
Värbaja saab sobivate kandidaatide otsimisel ära teha küll palju tehnilist tööd, kuid ka juhtide panustatud aeg on oluline ja see teeb värbamise kalliks, rääkis Grant Thorntoni personaliteenuste juhtiv nõustaja Airi Neemre saates “Kasvukursil”.
Värbaja saab sobivate kandidaatide otsimisel ära teha küll palju tehnilist tööd, kuid ka juhtide panustatud aeg on oluline ja see teeb värbamise kalliks, rääkis Grant Thorntoni personaliteenuste juhtiv nõustaja Airi Neemre saates “Kasvukursil”.
Milrem Robotics saadab Ukrainasse 14 robotsõidukit
Eestis loodud robootika ja autonoomsete süsteemide arendaja Milrem Robotics ja Saksa kaitsetööstus Krauss-Maffei Wegmann saadavad 14 mehitamata maasõidukit THeMIS Ukrainasse.
Eestis loodud robootika ja autonoomsete süsteemide arendaja Milrem Robotics ja Saksa kaitsetööstus Krauss-Maffei Wegmann saadavad 14 mehitamata maasõidukit THeMIS Ukrainasse.
Janek Stalmeister: tarneahela finantseerimise digipööre sünnib Eesti fintech-firmas
Oma varasemas tööelus neli aastat Tallinki juhtinud Janek Stalmeister tegutseb nüüd finantstehnoloogia ettevõttes SupplierPlus ning aitab luua lahendusi tarneahelate finantseerimise digipöördeks nii Eestis kui ka lähiriikides.
Oma varasemas tööelus neli aastat Tallinki juhtinud Janek Stalmeister tegutseb nüüd finantstehnoloogia ettevõttes SupplierPlus ning aitab luua lahendusi tarneahelate finantseerimise digipöördeks nii Eestis kui ka lähiriikides.

Olulisemad lood

Raadiohommikus: gaasi haalamisest ja koroonatestide lõppemisest
Kolmapäeva hommikul räägime Äripäeva raadio hommikuprogrammis nii meditsiiniärist, gaasiterminali haalamiskaist kui ka Eesti sisemajanduse koguproduktist ja mainekast arvamuskonkursist.
Kolmapäeva hommikul räägime Äripäeva raadio hommikuprogrammis nii meditsiiniärist, gaasiterminali haalamiskaist kui ka Eesti sisemajanduse koguproduktist ja mainekast arvamuskonkursist.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.