Lauri Teder • 4. jaanuar 2018 • 2 min
Jaga lugu:

Euroopa börsid ühinesid USA ja Aasia aktsiaturgude tähelennuga

Frankfurdi börsi fassaad  Foto: EPA

Pärast tagasihoidlikku liikumist uue aasta esimestel kauplemispäevadel pöörasid Euroopa aktsiaturud neljapäeval viimaks tõusule: koondindeks STOXX Europe 600 kerkis 1,04% ja jõudis 38,69 punktini.

Euroopa aktsiate seekordse tõusu võib suuresti panna nafta kallinemise ja pessimistlikele prognoosidele alla jäänud USA automüügi statistika arvele. Teisalt ei tasu alahinnata ka üldmajanduslike näitajate mõju: euroala teenuste ostujuhtide indeks nihkus detsembris 56,6 punktini, ületades nii novembrikuu 56,2 punktist taset kui ka senist 56,5-punktist prognoosi. Suurbritannias liikus näitaja novembri 53,8 punktilt 54,2 punktile.

WTI toornafta hind kerkis börsipäeva jooksul 0,7%, 62,06 dollarini barreli kohta, ning Brent saavutas viimaste aastate kõrgeima, 68 dollari taseme. Tugev hinnatõus väljendab muuhulgas kauplejate kartusi seoses Iraanis toimuvate meeleavaldustega, mis võivad tuua OPECi liikmele kaasa tootmiskatkestusi. Musta kulla kallinemine aitas eelkõige kaasa Briti börsiindeksi FTSE 100 0,32-protsendisele tõusule, mis viis näitaja rekordilise 7695,88 punktini. Ühendkuningriigi naftakompaniidest kerkis enim Tullow Oil (+2,11%), järgnesid suurkontsernid BP (+1,11%) ja Royal Dutch Shell (+1,05%).

Saksa DAX 30 ja Prantsuse CAC 40 indeks tegid neljapäeval tubli hüppe, suurenedes vastavalt 1,46% ja 1,55%. Oodatust etemad müüginumbrid USA autoturul turgutasid investorite lootusi ka Saksa ja Prantsuse tootjate - Renault (+1,34%), Peugeot (+1,37%), Volkswagen (+1,93%), Daimler (+1,24%), BMW (+0,71%) - osas. Milano börsil noteeritud Fiat Chrysleri aktsia kerkis samal ajal tervelt 8,36%, vedades Itaalia indeksi 2,77-protsendist tõusu.

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt