Lauri Teder • 21. veebruar 2018
Jaga lugu:

Börs: keskpanga protokoll muutis indeksite suunda

Foto: EPA

Kolmapäeval püsisid USA aktsiaindeksid üpris kindlal tõusuharjal kuni föderaalreservi jaanuarikuise protokolli avaldamiseni, sest selle järel asus 10-aastaste riigivõlakirjade tootlus jõudsalt kasvama.

Dow Jonesi indeks vähenes 0,67%, 24 797 punktini. Nasdaq Composite kahanes 0,22%, 7218 punktini. S&P kaotas väärtusest 0,55% ja maandus 2701 punkti tasemel. CBOE volatiilsusnäitaja (VIX) vajus rahulikuma kauplemistegevuse ajal isegi viimaste nädalate madalaima taseme, 17 punktini, kuid naasis päeva lõpuks ikkagi 20 punktile.

 

Kolmapäeval avaldatud föderaalreservi protokoll andis ülevaate keskpanga 31. jaanuari kohtumisel arutatud teemadest ning seal esitatud seisukohtadest. Ühest küljest võis aimata, et vabaturu komitee on baasintressimäärade tõstmise vajalikkuses üha enam veendunud, ent teisalt on otsuste praegune tempo börsidele üsna harjumuspärane. Samal on Ühendriikide riigikassa korraldamas aga ka tohutut, 260 miljardi dollari suurust võlamüügi lainet. Nende uudiste valguses sööstis Ühendriikide 10-aastaste võlakirjade tootlus nelja aasta kõrgeima, 2,957% tasemeni, mistõttu pidid aktsiaturud toime tulema tugeva müügisurvega.

Kõrgemate baasintressimäärade oht ja USA elamute müügi ootamatu langus jaanuaris kohutasid eelkõige kinnisvarasektorit, mille indeks kõhnus 1,81% võrra. Riigivõlakirjade suurem tulusus põhjustas arvestatava kaotuse ka kommunaalteenuste ja telekomifirmade seas. Mõlema valdkonna koondindeksid langesid rohkem kui 1%.

 

Jaga lugu:
Hetkel kuum