El-Erian: Euroopa Keskpank võib intresse tõsta oodatust varem

El-Eriani arvates satub EKP peagi raskete valikute ette.  Foto: Bloomberg
Mait Kraun • 9. oktoober 2018 kell 8:39

Euroopa Keskpank (EKP) võib olla sunnitud tõstma intresse plaanitust varem, sest rahapoliitika liigub regioonis eri suunas ja inflatsioon kiireneb, ütles Allianzi majandusnõunik Mohamed El-Erian.

„Ma ei oleks üllatunud, kui Euroopa Keskpank alustaks intresside tõstmisega juba järgmise suve alguses, mitte suve lõpus. Samas jätavad nad viimase hetkeni kõik võimalused avatuks,“ ütles El-Erian CNBC-le antud intervjuus.

Endine PIMCO tegevjuht nentis, et keskpankade intressipoliitika liigub kiiresti eri suundades. Föderaalreserv on juba praegu intresse tublisti tõstnud, Euroopa Keskpank suhtub intresside tõstmisesse aga väga ettevaatlikult. 19 riigiga eurotsooni mitmed regioonid on jätkuvalt nõrgas seisus ja globaalne kaubandussõda on riske suurendanud.

„Küsimus seisneb selles, kas ühes riigis intresside tõstmine võiks kuskil mujal midagi lõhkuda?“ seletas El-Erian. „Euroopa Keskpank satub raskesse positsiooni, sest nad peavad tegelema kõrge inflatsiooniga. Samas peavad nad ka tõsiselt järele mõtlema, kas intresse tasub tõsta või mitte.“

Euroopa Keskpank on öelnud, et nad ei tõsta intressimäärasid enne 2019. aasta septembrit. Samal ajal prognoositakse, et selle sügise septembris oli inflatsioon 2,1 protsenti. Keskpanga eesmärk on hoida inflatsioon 2 protsendi juures.

Hetkel kuum