5. juuli 2018 kell 18:01

See ümmargune saja dollari piir

Legendaarne kaupleja Jesse Livermore uskus, et kui aktsia hind ületab mõne ümmarguse piiri – 50, 100, 200 dollarit näiteks –, siis on aktsial jõudu tõusta sellest piirist veel tükk maad kõrgemale. Mõtlesin, et katsetan, kas Livermore'i tähelepanekud ka tänapäeva turgudel paika peavad.

Foto: Liina Laks

Ravimiarendaja Neurocrine Biosciences aktsia läheneb 100 dollari piirile. See on eelmise nädala madalseisust 95 dollari juures ilusti sirgelt tõusnud 99 dollari tasemele. Nüüd lähengi proovima, kas tal on jõudu ületada ka saja dollari piir ja kui on, siis kas jooksu jätkub kauemaks, nagu Livermore täheldas.

Tegelikult on Neurocrine'i aktsial põhjust tõusta ka. Peatselt peaks USA ravimiamet FDA andma (või andmata jätma) turuloa firma Elagolixi-nimelisele preparaadile endometrioosi raviks. Endometrioos on viljakas eas naistel esinev healoomuline kasvaja, mis võib aga osal juhtudel areneda pahaloomuliseks.

Sellele haigusele puudub praegu efektiivne ravi, mistõttu menetleb FDA Neurocrine'i avaldust kiirendatud korras. Prioriteetsest staatusest hoolimata lükkas ravimiamet otsust 10. aprillil kolme kuu võrra edasi, ehk see võiks tulla umbkaudu 10. juulil.

Edasilükkamine on küll veidi ärevakstegev märk, kuid mitte liiga palju. Mitu analüütikut usub, et positiivseid tegureid on rohkem kui negatiivseid ja et Neurocrine saab oma turuloa. Mis omakorda peaks aktsia hinna samuti tõusma panema.

Miks ootasin ma, kuni aktsia tõusis 95 dollarilt 99 dollarile? Väike võit oleks juba ju taskus? See on otsene Livermore'i mõju: tema tehing Bethlehem Steeli aktsiatega, mis 1915. aastal kaupleja järjekordsest august välja tõi, toimus sarnaselt. Ta ootas kuni aktsia hind tõusis läbi 90ndate, et olla tõusutendentsis kindel ja võttis positsiooni vahetult enne 100 joone ületamist. Siis ei peatunud Bethlehemi aktsia enne, kui hind näitas 140 dollarit.

Kui palju riski on parasjagu?

Eile võtsin, nagu rääkisingi, positsiooni valuutaturul, Hiina renminbis USA dollari vastu. Ehk läksin dollaris renminbi vastu lühikeseks.

Olin aga parasjagu hädas positsiooni võtmisega. Ma ei tahtnud panna stop-loss'i väga lähedale, aga ei tahtnud ka riski liiga kõrgeks ajada. Sestap tuli täpselt määrata positsiooni suurus.

Lõpuks otsustasin võtta eile 0,01koguselise (lot) positsiooni, ehk väikseima, mida on Admiral Marketsis võimalik võtta. Seda katseks, et mõõta võimaliku riski suurust.

Mõõtmine õnnestus selles mõttes, et ma tuvastasin, et algul planeeritud 0,1koguseline positsioon on liiga palju. Ja ka selles mõttes, et ajal, mil ma neid ridu kirjutan, on juba väike pluss kogunenud.

Lisasin siis eile võetud 0,01 suurusele positsioonile veel 0,05. See limiteerib stop-loss'i rakendumisel mu kaotuse 66 euroga.

Kaupleja Alexi kontoseis

Hetkesaldo (suletud tehingute summa kontol): 9465,91 eurot

Kapital (avatud tehingute kasum/kahjum kontol): 9450,85 eurot

Reaalajas ülevaate Alexi kauplemiskontost ja viimastest tehingutest leiab SIIT.

Hetkel kuum