Äripäev • 19 juuni 2019
Majandustulemused
Ainult tellijale

Kirjanenilt soojatootmise ostnud firma kavatseb ostudega jätkata

Adven Eesti tegevjuht on Urmo Heinam.  Foto: Arno Mikkor, Adven

Eelmisel aastal Raul Kirjaneni Graanul Investi gruppi kuuluvalt Pelletiküttelt soojuse tootmise ärisuuna ostnud Adven Eesti kirjutab aruandes, et otsib energialahenduste ostuvõimalusi.

Energialahendusi, kaugkütet ja maagaasi pakkuv Adven Eesti kasvatas eelmisel aastal käivet ligi 1,5 miljoni euro võrra, 23,5 miljonile eurole, selgub ettevõtte Infopanka jõudnud aruandest. Selle peamiste põhjustena nimetab ettevõte kütuste hinnatõusu ja täiendavate tootmisvarade lisandumist. Käibe kasvu hoidsid tagasi kohalikele biokütustele üleminek varem fossiilsetel kütustel töötavates katlamajades ning kinnisvara halduse ja maagaasi jaemüügi ärist väljumised, seisab aruandes.

Kiiremas tempos kasvas ettevõtte kasum, ligi kolmandiku võrra – 2017. aasta 2,2 miljonilt eurolt 3,2 miljonile eurole.

Eelmise aasta saavutustena toob Adven Eesti esile Estonian Plywoodi biokütusel töötava aurukatlamaja projekteerimist ja ehitamist ning Tallinna kaubanduskeskustes T1 ning Ülemiste külmajaamade projekteerimist ja ehitust.

Eelmise aasta lõpus täienes Adveni energiamüügi portfell kümne pelletikatlamaja võrra, mis omandati Graanul Investilt, kes andis Advenile üle Pelletiküte ASi soojuse tootmise ärisuuna koos kehtivate kliendilepingutega. Graanul Investi tegevjuht Raul Kirjanen ütles oktoobris, et on sõlmitud tehinguga igati rahul. „Meie fookus on puidul ja selle väärindamisel ning soojuse tootmine on viimaste aastate kiire kasvu järel kujunenud pigem kõrvaltegevuseks,“ ütles ta.

Maagaasi müüs Adven klientidele kokku 3,7 miljonit m³. Maagaasi müügitulu langes aastaga 47%, kuna aasta esimesel poolel müüdi maagaasi jaemüügi äri Alexela Energiale.

Tehingu käigus soetas Alexela Adven Eesti maagaasiportfelli ja Adven Eesti ostis Alexelalt maagaasi jaotusvõrguettevõtte Gaasienergia AS. Tehinguga kasvatas Alexela maagaasi kliendibaasi ning Adven Eesti suurendab maagaasivõrku 65 kilomeetri võrra.

Gaasi ülekandeteenust Adven Eesti gaasivõrkudes osutati 28 miljoni m³ ulatuses. Ülekandeteenuse müügitulu kasvas 2018. aastal 12%.

Adven Eesti on suurendanud aastaga emaettevõttelt Adven Oy võetud laenu summat 5 miljoni euro võrra.

Selle aasta alguses tuli uudis, et Adven ehitab Lätti 5 miljoni eurose katlamaja. Adven Eesti tütarettevõte JSC Valmieras enerģija ehitab Valmieras Koiva jõe paremale kaldale hakkpuidu katlamaja.

Eelmise aasta eest kavatsevad omanikud võtta dividendi ligi 6 miljoni euro eest.

Adven kuulus 2018. aasta Äripäeva Eesti Edukamate Ettevõtete TOPi, olles 298. kohal ja langedes aastaga 116 kohta. Tänavu veebruaris sai Adven Eesti Targa töösturi auhinna väikeettevõtjate kategoorias.

Hetkel kuum