3. oktoober 1996 kell 22:00

Metallid ikka mõõnas

Käesolevat nädalat iseloomustab jällegi värviliste metallide hinnalangus. Otsa tegi lahti vask. Teisipäeva õhtuks langes Londoni börsivälise kolme kuu futuurhind 1890 dollarile tonnist, mis oli 30 dollari võrra väiksem esmaspäevasest sulgemishinnast. Suur ebastabiilsus vaseturul algas käesoleva aasta juunis, kui tulid avalikuks Sumitomo peadiileri Yasuo Hamanaka illegaalsed tehingud. Hamanaka, kes kontrollis umbes 5 protsenti kogu maailma vasetehingutest, põhjustas korporatsioonile 2,6 miljardi kaotuse. Aasta tagasi oli vaseturg väga optimistlikult meelestatud, sest hinnad olid viimase 6 aasta kõrgeima taseme läheduses (üle 3200 USD/t). Sumitomo väidetavalt kõigi aegade suurim finantskandaal, tarbimise vähenemine (septembris 6% vähem kui juulis) ning pidev vanametalliimport suurtes kogustes Venemaalt -- kõik kokku on põhjustanud pessimismi värviliste metallide kroonimata kuninga lähituleviku suhtes.

Londoni metallibörsi alumiiniumi sulgemishind langes teisipäeval viimase 27 kuu madalaimale tasemele -- 1348,5 USD/t. Ka järgnevatel päevadel on see püsinud alla 1400 dollari piiri. Eilne ametlik LME ostuhind oli 1309,5 USD/t.

Tunduvalt optimistlikum on olukord plii- ja tsingiturul. Plii järele on viimastel aastatel nõudmine pidevalt kasvanud tänu akumulaatorite tootmise pidevale kasvule. 1995. aastal läks 70% kogu pliiturust (5,4 mln tonni) akumulaatorite valmistamiseks.

Kuigi nisu hind on viimastel kuudel pidevalt alanenud, valitseb EÜ maades kõrgekvaliteedilise toidunisu defitsiit. Saksamaal on näiteks kõrgeima sordi nisutonni hind tõusnud viimase aasta jooksul 40--50 marka (320--400 krooni). Arvatavasti impordivad Euroopa riigid kõrgekvaliteedilist nisu Kanadast ja USAst.

Lääne-Austraaliast leiti teisipäeval 3,34karaadine kahvatukollane teemant.

Hetkel kuum