D&B alandas T?ehhi riskireitingut

15. jaanuar 1998, 00:00

T?ehhi reitingu alandamine tähendab, et edaspidi on T?ehhi ühe pulga peal Poolaga, kuid jääb alla Sloveeniale (DB3a). T?ehhi juhtis D&B reitingutabelit alates esimese Ida-Euroopa reitingu arvutamisest 1990. aastate alguses.

D&B põhjendas reitingu alandamist poliitilise ebastabiilsusega riigis.

Ebamäärane olukord T?ehhi poliitikas pärast 1996. aasta valimisi, mis jätsid Vaclav Klausi koalitsiooni ilma parlamendienamusest, on põhjustanud majanduskasvu aeglustumise ja T?ehhi krooni väärtuse languse. T?ehhi krooni kurss langes järsult, kui jooksevkonto puudujääk paisus 1996. aastal üle 8 protsendi.

Klausi valitsus oli seejärel sunnitud käivitama kaks kokkuhoiuprogrammi, kärpides kulutusi 45,5 miljardi krooni võrra, kuid möödunud aasta lõpus oli riigi eelarvedefitsiit sellele vaatamata paisunud 7,6 miljardi T?ehhi krooni suuruseks.

Pärast peaminister Vaclav Klausi tagasiastumist eelmise aasta 30. novembril, sai uueks valitsusjuhiks keskpanga president Josef Tosovsky. Valimisi on oodata juba juunis.

Eesti on D&B reitingutabelis Sloveenia, T?ehhi, Poola, Ungari (DB3c), Slovakkia (DB4b) järel DB4c reitinguga kuuendal kohal. Eestile järgnevad Läti ja Leedu (DB4d). D&B kõrgeim reiting on DB1a ja madalaim reiting DB7.

T?ehhi parlament võttis sel nädalal vastu seaduse kapitalituru järelevalveorganisatsiooni moodustamisest ning pankade osaluse piiramisest muudes kui finantsettevõtetes.

Abinõude kiire rakendamisega loodavad T?ehhi valitsus ja parlament taastada riigi kapitaliturgude kõikuma löönud maine, millega on seletatav välisinvestorite vähene huvi T?ehhi väärtpaberite vastu. FT-BNS

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34
Otsi:

Ava täpsem otsing