27. aprill 1998 kell 22:00

Kinnisvara hindajad atesteerimisele

EKHÜ kavatseb mais kinnitada rahvusvahelistele hindamisstandarditele vastavad atesteerimistingimused ja alates novembrist on võimalus eksami edukal sooritajal saada kinnisvara hindamise atesteerimiskomisjonist tunnistus.

Komisjonis on esindatud kinnisvarafirmade liit, pangaliit, audiitorid, ülikoolid ja kaubandus-tööstuskoda. Kandidaadid peavad olema kõrgharidusega vähemalt kolmeaastase hindamistöö kogemusega üksikisikud, kes on kursis ka kinnisvaraalaste õigusaktidega.

Tunnistusi on neli liiki: elamute, maa- ja metsamajanduse, äripindade ja üldatestaat.

EKHÜ juhatuse esimehe Tambet Tiitsi sõnul on Eesti praegu Euroopa ainus riik, kus hindamine ei toimu veel atesteerimise põhimõttel. Rahvusvaheliste standardite kasutuselevõttu on soovinud kõik suuremad Eesti pangad ning atesteerimine annaks hindajatele võimaluse tööd teha ka Eestist väljaspool.

Tiits märkis, et atesteerimisega kaasneb hindamisakti ümbernimetamine eksperthinnanguks. Kuigi atesteerimine jääb vabatahtlikuks, võib arvata, et tunnistuseta hindajate teenust ei hakka keegi tellima, sest Tiitsi hinnangul ei tohiks teenus oluliselt kallineda.

Hetkel kuum