Sirje Niitra • 23. detsember 1998 kell 22:00

Eestlased valmis vastu streikima

Eesti meremeeste sõltumatu ametiühingu esimees Jüri Lember ütles, et Soome ja Taani sadamais boikoti küüsi langenud laevadel nende ametiühingu liikmeid pole, kuid võimalikke vastuaktsioone on arutanud Eesti transpordiametiühingute föderatsioon. Transpordiametiühingute föderatsiooni juhatusse kuuluv Lember rääkis, et juttu on olnud paaripäevase toetusstreigi korraldamisest Soome laevade suhtes Paldiski ja Kunda sadamas.

Võimaluse korraldada streik annab Eestis kehtiv kollektiivse töötüli seadus, sellest tuleb vaid kolm päeva ette teatada. «Toetame sellega meie meremehi, kes võivad liinilt väljatõrjumise tulemusel töökohad kaotada,» lausus Lember.

ASi Eesti Merelaevandus arendusdirektor Viktor Palmet ütles eile Helsingist, et järjekordne arutelu Soome meremeeste ametiühinguga lõppes tulemusteta. Tema sõnul esitasid Merelaevanduse esindajad eile ka konkreetsed kompromissettepanekud soomlastele, kuid need lükati tagasi.

Ühe kompromissina lubas Eesti Merelaevandus ühe kaubalaeva Helsingi--Muuga--Århusi liinilt ära võtta. Merelaevandus on valmis loobuma ka reisijateveost teise laevaga ning on nõus alustama uue kollektiiv-

lepingu sõlmimise käigus Eesti meremeeste ametiühinguga läbirääkimisi meremeeste palga tõstmiseks.

Palmet ütles, et nüüd peab mõtlema, kuidas laevad Soomest ja Taanist boikoti alt välja tuua ja kaup maha saada, et nad seejärel uuele liinile suunata.

14. detsembrist Helsingi sadamas seisva kaubalaeva Calibur kapten Jaan Osa ütles, et talle alluva meeskonna liikmed pole palgatõusu nõudnud. «Mehed arvavad, et põhjus on milleski muus,» lausus ta.

Boikoti all olevate Eesti kaubalaevade meremehed teevad praegu oma alustel profülaktikat ning valmistuvad võõras sadamas jõuludeks.

Soome ametiühingud on teinud Eesti Merelaevanduse ametiühingule ettepaneku sõlmida kollektiivleping, kus madruse palgaks oleks fikseeritud 2600 USA dollarit kuus (34 000 krooni).

Hetkel kuum