ÄP fototoimetus • 3. august 1999 kell 22:00

Poola pangad saavad tuge

Poola Panga president Hanna Gronkiewicz-Walc tegi teatavaks, et keskpank on otsustanud alates 30. septembrist kärpida keskpangas hoitavaid pankade kohustuslikke reserve seniselt 11,7 protsendilt viiele protsendile.

Poola pangad on juba pikka aega taotlenud kohustusliku reservi vähendamist, väites, et see suurendab nende tegevuskulusid ja piirab nende käsutuses olevaid vahendeid. Reservid loodi 1990. aastate algupoolel, et aidata stabiliseerida pangasüsteemi. Gronkiewicz-Walc teatas Briti ärilehele Financial Times, et reservide vähendamise põhiline eesmärk on parandada Poola pankade konkurentsivõimet. Allesjääv viieprotsendiline reserv on siiski suurem kui enamikus lääneriikides. Praeguse otsuse põhjal vähenevad reservid umbes 13 miljardi zloti võrra, keskpanka jääb veel 10 miljardit zlotti.

Keskpank ei soovi, et kogu vabanev raha voolaks majandusse, mis võib tõusta inflatsiooni. Seepärast saavad pangad reservi kätte intressi kandvate ja inflatsiooniindeksiga obligatsioonidena.

Keskpanga juht ei soostunud kommenteerima kahe suurpanga, Bank Handlowy ja Bank Rozwoju Eksportu (BRE) ühinemist. «Põhimõtteliselt on meil vaja suuremaid panku, mis oleksid efektiivsed ja konkurentsivõimelised,» ütles ta.

Eelmisel nädalal kinnitasid kaks panka ühinemise kokkuleppest, mille tulemusena tekib aasta lõpuks Poola suurim pank, mis ainsa Kesk-Euroopa pangana mahub maailma 300 suurima panga hulka. Pank saab nimeks Bank Handlowy ja selle bilanss on ligi 78 mld Eesti krooni. Panga välisaktsionärid on JP Morgan, Swedbank ja Commerzbank. Handlowy ja BRE leppisid kokku, et välisosalus ei ületa 50%.

Viidates hiljuti Poolas vallandunud vaenulikule suhtumisele pangandusse tulevasse väliskapitalisse, ütles Poola Panga juht, et Poola pangandus vajab rohkesti kapitali, sest Poola kapital ei suuda nõudlust rahuldada ning ei pea välisomandi piiramist panganduses otstarbekaks.

Ostnud mullu detsembris Rootsi Swedbankilt 4 mln Hansapanga aktsiat, kuulub Bank Handlowyle 5,07 protsenti Hansapangast.

Autor: ÄP

Hetkel kuum