• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Poola pangad saavad tuge

  Poola Panga president Hanna Gronkiewicz-Walc tegi teatavaks, et keskpank on otsustanud alates 30. septembrist kärpida keskpangas hoitavaid pankade kohustuslikke reserve seniselt 11,7 protsendilt viiele protsendile.
  Poola pangad on juba pikka aega taotlenud kohustusliku reservi vähendamist, väites, et see suurendab nende tegevuskulusid ja piirab nende käsutuses olevaid vahendeid. Reservid loodi 1990. aastate algupoolel, et aidata stabiliseerida pangasüsteemi. Gronkiewicz-Walc teatas Briti ärilehele Financial Times, et reservide vähendamise põhiline eesmärk on parandada Poola pankade konkurentsivõimet. Allesjääv viieprotsendiline reserv on siiski suurem kui enamikus lääneriikides. Praeguse otsuse põhjal vähenevad reservid umbes 13 miljardi zloti võrra, keskpanka jääb veel 10 miljardit zlotti.
  Keskpank ei soovi, et kogu vabanev raha voolaks majandusse, mis võib tõusta inflatsiooni. Seepärast saavad pangad reservi kätte intressi kandvate ja inflatsiooniindeksiga obligatsioonidena.
  Keskpanga juht ei soostunud kommenteerima kahe suurpanga, Bank Handlowy ja Bank Rozwoju Eksportu (BRE) ühinemist. «Põhimõtteliselt on meil vaja suuremaid panku, mis oleksid efektiivsed ja konkurentsivõimelised,» ütles ta.
  Eelmisel nädalal kinnitasid kaks panka ühinemise kokkuleppest, mille tulemusena tekib aasta lõpuks Poola suurim pank, mis ainsa Kesk-Euroopa pangana mahub maailma 300 suurima panga hulka. Pank saab nimeks Bank Handlowy ja selle bilanss on ligi 78 mld Eesti krooni. Panga välisaktsionärid on JP Morgan, Swedbank ja Commerzbank. Handlowy ja BRE leppisid kokku, et välisosalus ei ületa 50%.
  Viidates hiljuti Poolas vallandunud vaenulikule suhtumisele pangandusse tulevasse väliskapitalisse, ütles Poola Panga juht, et Poola pangandus vajab rohkesti kapitali, sest Poola kapital ei suuda nõudlust rahuldada ning ei pea välisomandi piiramist panganduses otstarbekaks.
  Ostnud mullu detsembris Rootsi Swedbankilt 4 mln Hansapanga aktsiat, kuulub Bank Handlowyle 5,07 protsenti Hansapangast.
  Autor: ÄP
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Mihkel Nestor: kahetoalistele korteritele varsti enam ostjaid ei leidu
Tohutu muutus demograafias avaldab kinnisvaraturule aasta-aastalt üha suuremat mõju, nii et tekib küsimus, kas praegustel kahetoaliste korterite omanikel on tulevikus suuremale pinnale kolides enam turgu vana mahamüümiseks, kirjutab SEB majandusanalüütik Mihkel Nestor.
Tohutu muutus demograafias avaldab kinnisvaraturule aasta-aastalt üha suuremat mõju, nii et tekib küsimus, kas praegustel kahetoaliste korterite omanikel on tulevikus suuremale pinnale kolides enam turgu vana mahamüümiseks, kirjutab SEB majandusanalüütik Mihkel Nestor.
Dow Jones lõpetas nädala ajaloolise tipptulemusega
Dow Jonesi tööstuskeskmine tõusis täna 0,21% ja sulgus 35 677,02 punktil, mis on ajaloo kõrgeim tulemus.
Dow Jonesi tööstuskeskmine tõusis täna 0,21% ja sulgus 35 677,02 punktil, mis on ajaloo kõrgeim tulemus.
Riik viib lennufirmad ühe tiiva alla
Valitsus andis majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumile heakskiidu alustada ettevalmistusi uue lennunduskontserni loomiseks, mis ühendab Nordica, Regional Jeti (ärinimi Xfly) ja Transpordi Varahalduse ühe katuse alla.
Valitsus andis majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumile heakskiidu alustada ettevalmistusi uue lennunduskontserni loomiseks, mis ühendab Nordica, Regional Jeti (ärinimi Xfly) ja Transpordi Varahalduse ühe katuse alla.
Euroopa liidrid annavad Poolale viimase võimaluse
Poola peaminister Mateusz Morawiecki saabus täna Brüsselisse kaitsma oma riigi justiitsreforme, kuid võib homme Euroopa Liidu tippkohtumiselt lahkuda trahvide ning kohtukutsega.
Poola peaminister Mateusz Morawiecki saabus täna Brüsselisse kaitsma oma riigi justiitsreforme, kuid võib homme Euroopa Liidu tippkohtumiselt lahkuda trahvide ning kohtukutsega.