• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Aktsiisi tõus mängib turu salakütuse kätte

  Täna seisame väljavaate ees, et üle kaheksa krooni tõusnud bensiiniliitrile tahab riik 1. detsembril veel 50 senti aktsiisi lisada, mis teeb liitrilt kokku aktsiisiks 3.50 ja paneb inimeste kannatuse proovile. Õnnelikuks ei saa ei seaduskuulekad kodanikud reisijad, tanklaketid ega riikki.
  Äripäev on seisukohal, et riik peab kütuseaktsiisi tõusu edasi lükkama. Niiviisi bensiini hinna tõusu veidigi pehmendades saab ta asuda täitma oma reguleerivat funktsiooni, millest on nii palju kõneldud.
  Peamine vastuargument on, et riigil läheb raha tarvis, eelarve vajab hädasti iga krooni -- tulekul on uus tulumaksuseadus, käivitamisel paljud elutähtsad reformid, mis esialgu ainult pingestavad eelarvet. Kui hinnata kütuse jaeturu mahuks Eestis 2,5--3 miljardit krooni aastas, siis annaks 50sendine aktsiisitõus riigikassasse ca 160--190 miljonit krooni.
  Samas on korduvalt tõestust leidnud tõsiasi, et mingist piirist alates ei suurenda kõrgem maksumäär enam maksulaekumisi. Kõige valusamat tagasilööki koges riik alkoholi- ja tubakaaktsiisi tõstmisel. Legaalse alkoholi müük langes kiiresti kaks korda ja salakaubavedajad hõõrusid heameelest käsi. Ja miks nad polekski pidanud, kui riik mängis legaalse turuosa vabatahtlikult maha.
  Sama teed võib minna kütuseturg. Senised Statoili, Neste, Shelli jt kunded teevad sagedamini peatuse kusagil teeotsas paakide juures ja võtavad auto kütust täis. Kas aktsiisid ka sealt riigieelarvesse laekuvad, on vähemalt niikaua ebaselge, kuni piir ja toll salakütust kinni ei pea. Või võtkem kasvõi liinibussid, mis sõidavad Venemaa vahet -- nende tankimine käib Venemaal.
  Toormehinna tõus, mida ei saa eitada, on koos jaehinna tõusuga suurendanud käibemaksu laekumist, nii et riigieelarve peaks olema oma kätte saanud. Kahekroonise jaehinna tõusu taga on tervelt 30 senti suurem käibemaks, mis on aktsiisi tõusuga täiesti võrreldav suurus. Samuti ei jõua kütuseaktsiis suures ulatuses oma esialgse eesmärgini, tee-ehituse ja -remondini.
  Aktsiisi tõstmise vajalikkuses ei veena ka europõhjendus. Olgugi Põhjamaades liiter oma 14 krooni, on see elatustaset arvestades vähem kui 8 krooni Eestis. Need, kes on käinud USAs, on meeldivalt üllatunud sealsest 4--5kroonisest bensiiniliitrist.
  Valitsus on rääkinud aktsiisitõusude pidurdamise vajadusest. Ainuüksi kütusehindade tõusuga kaasnev inflatsioon valmistab muret, sest Euroopa majanduslikku ja rahaliitu üle 3% aastainflatsiooniga ei pääse. Paremat aega kui praegu, et riigil kodanikule samm vastu astuda, polegi.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Peapiiskop emeeritus: peame moraalselt toime tulema
Tuleb olla valvel, et me kriisiolukordades ei kaotaks iseenda ja ühiskonna inimlikku palet, kirjutab Eesti Evangeelse Luterliku Kiriku peapiiskop emeeritus Andres Põder vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
Tuleb olla valvel, et me kriisiolukordades ei kaotaks iseenda ja ühiskonna inimlikku palet, kirjutab Eesti Evangeelse Luterliku Kiriku peapiiskop emeeritus Andres Põder vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
Nasdaq Tallinn jätkas languskursil
Nasdaq Tallinn langes täna pool protsenti, tirides kaasa ka Balti koondindeksi Baltic Benchmark.
Nasdaq Tallinn langes täna pool protsenti, tirides kaasa ka Balti koondindeksi Baltic Benchmark.
Miks just nemad ehk kogu tõde parimatest juhtidest
Konkursi "Parim juht" finalistid on eeskujuks nii isikupärase käekirja kui ka juhtimisstiiliga, samuti julgusega kutsuda ettevõtte omanik maadlema. Küsimuste küsimusele ehk kuidas pikaaegselt edukas olla ja tipus püsida, on neil kõigil eeldused õigesti vastata, leiab juhtimisekspert Mait Raava.
Konkursi "Parim juht" finalistid on eeskujuks nii isikupärase käekirja kui ka juhtimisstiiliga, samuti julgusega kutsuda ettevõtte omanik maadlema. Küsimuste küsimusele ehk kuidas pikaaegselt edukas olla ja tipus püsida, on neil kõigil eeldused õigesti vastata, leiab juhtimisekspert Mait Raava.
Miks just nemad ehk kogu tõde parimatest juhtidest
Konkursi "Parim juht" finalistid on eeskujuks nii isikupärase käekirja kui ka juhtimisstiiliga, samuti julgusega kutsuda ettevõtte omanik maadlema. Küsimuste küsimusele ehk kuidas pikaaegselt edukas olla ja tipus püsida, on neil kõigil eeldused õigesti vastata, leiab juhtimisekspert Mait Raava.
Konkursi "Parim juht" finalistid on eeskujuks nii isikupärase käekirja kui ka juhtimisstiiliga, samuti julgusega kutsuda ettevõtte omanik maadlema. Küsimuste küsimusele ehk kuidas pikaaegselt edukas olla ja tipus püsida, on neil kõigil eeldused õigesti vastata, leiab juhtimisekspert Mait Raava.
Välisinvestorid on Eestiga rohkem rahul, kuid pole kedagi palgata
Nii nagu kohalikel ettevõtjatel, on Eestis tegutsevatel välisinvestoritel küllaltki sarnased mured, kinnitas nende seas tehtud uuring: pole piisavalt töötajaid, kimbutavad kallid elektriarved ning geopoliitiline olukord paneb kukalt kratsima, tarneahelast rääkimata. Eksperdid näevad aga probleemides võimalusi.
Nii nagu kohalikel ettevõtjatel, on Eestis tegutsevatel välisinvestoritel küllaltki sarnased mured, kinnitas nende seas tehtud uuring: pole piisavalt töötajaid, kimbutavad kallid elektriarved ning geopoliitiline olukord paneb kukalt kratsima, tarneahelast rääkimata. Eksperdid näevad aga probleemides võimalusi.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.