Artikkel
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Võlaõigusseaduse abil saab töötajast kergemini lahti

  Võlaõigusseaduse üks koostaja, vandeadvokaat Villu Kõve ütles, et seaduse töölepingut puudutava peatüki koostamisel on tööandjale vastu tuldud ja laiendatud töölepingu lõpetamise võimalusi. «Peatüki koostamisel on mõeldud ka väikese ettevõtja peale, kes võib nüüd häda korral inimesi vallandada, ilma et sellega kaasneks suurte toetuste maksmise kohustus,» ütles Kõve.
  Valitsuses ringlev töölepingu peatüki eelnõu projekt näeb ette võimaluse teatud tingimustel vallandada ka lapseootel naisi ja väikelaste vanemaid.
  Seni kehtiv töölepingu seadus ja kohtupraktika seavad töötaja päevapealt vallandamisele mitmesuguseid kitsendusi. Ettevõtja jätab tihti kõlbmatu töötaja ametisse ainult seetõttu, et temast vabanemine on liiga kulukas.
  Villu Kõve sõnul on eelnõus senisest täpsemalt reglementeeritud ka tööandja ja töötaja materiaalne vastutus ja kehtestatud lahkumishüvitiste piirmäärad. Samas keelab eelnõu töötaja diskrimineerimise. Ettevõtja ei tohi enam töötaja töölevõtmisest keelduda põhjusel, et kandidaat on kas naine või homoseksualist.
  Valitsuse praeguse kava kohaselt kaotab võlaõigusseaduse jõustumise järel praegune töölepinguseadus kehtivuse. Samas jääb endiselt jõusse kirjaliku töölepingu sõlmimise nõue. Viimase puudumisel arvestatakse vaidluse korral töötasu arvestades sarnase töö eest tavaliselt makstavat summat.
  Ametiühingute Keskliidu õigussekretär Kadi Pärnits ütles esmaspäeval BNSile, et võlaõigusseaduse eelnõu rakendumisega kaasneb töötajate õiguskindluse alanemine, ümbrikupalkade osakaalu kasv ja tööturu ebastabiilsuse suurenemine.
  Villu Kõve väitel on vaidlused võlaõigusseaduse töölepingut puudutava osa üle pigem vormilist laadi, sest mõned tööõigusega tegelevad inimesed on vanaga harjunud ega taha ümber õppida. «Siin on kaks väikest huvigruppi, ametiühingutegelased ja mõned vanemad Tartu Ülikooli teadlased, kes on usinalt tööd teinud, et eelnõu praegust varianti nurjata,» lausus ta. «Töötaja kaitse on ikka tagatud, tegelikult muutub enamjaolt vaid tööõiguse vormiline külg ja kaovad ära sovjetliku pitseriga õigusaktid.»
  Autor: Lauri Liikane
 • Hetkel kuum
Sirle Truuts: loome ettevõtjatele neljanda pensionisamba
Ettevõtjatele tuleks luua neljas pensionisammas ehk ettevõtja pensioni investeerimiskonto, kuhu on võimalik suunata aastas maksuvabalt vähemalt 10% kasumist, kirjutab koolitaja ja mentor Sirle Truuts arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Ettevõtjatele tuleks luua neljas pensionisammas ehk ettevõtja pensioni investeerimiskonto, kuhu on võimalik suunata aastas maksuvabalt vähemalt 10% kasumist, kirjutab koolitaja ja mentor Sirle Truuts arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Hotellid: turistid tulevad vaikselt tagasi, aga piisavalt palju raha ei saa neilt veel küsida
Turistid tulevad vaikselt Eestisse tagasi ja hotellide käive on taastunud kriisieelsele tasemele, kuid hotellide juhid tõdevad, et nad pole saanud hindu tõsta piisavalt, et see kataks aina suurenevaid kulusid. Tulevast suvest sõltub palju, sest rahapuhvrid on hotellidel koroonakriisis kokku kuivanud.
Turistid tulevad vaikselt Eestisse tagasi ja hotellide käive on taastunud kriisieelsele tasemele, kuid hotellide juhid tõdevad, et nad pole saanud hindu tõsta piisavalt, et see kataks aina suurenevaid kulusid. Tulevast suvest sõltub palju, sest rahapuhvrid on hotellidel koroonakriisis kokku kuivanud.
Nasdaq 100 kannatas kuu suurima languse käes
USA indeksid taandusid esmaspäeval tehnoloogia sektori languse tõttu. Investorid muutusid sündmusterohke nädala eel ettevaatlikumaks, mis hõlmab Föderaalreservi intressimäära otsust, ettevõtete tuluaruandeid ja töökohtade andmeid.
USA indeksid taandusid esmaspäeval tehnoloogia sektori languse tõttu. Investorid muutusid sündmusterohke nädala eel ettevaatlikumaks, mis hõlmab Föderaalreservi intressimäära otsust, ettevõtete tuluaruandeid ja töökohtade andmeid.
Reaalajas börsiinfo
Lillemüüja laseb pikalt tegutsenud äri pankrotti: pole enam mõtet
Varem Viru lilleturul kioskit pidanud lillede jaemüügiga tegelev Kaeralill koondas töötajad ja läheb pankrotti.
Varem Viru lilleturul kioskit pidanud lillede jaemüügiga tegelev Kaeralill koondas töötajad ja läheb pankrotti.
Madis Müller: juht saavutab tulemusi läbi teiste inimeste "Juhi juttude" intervjuu!
Eesti Panga presidendi Madis Mülleri tippjuhiks saamise tee on olnud ebatraditsiooniline. Enne asepresidendiks saamist polnud ta varem olnud ühegi inimese administratiivne juht ega ülemus.
Eesti Panga presidendi Madis Mülleri tippjuhiks saamise tee on olnud ebatraditsiooniline. Enne asepresidendiks saamist polnud ta varem olnud ühegi inimese administratiivne juht ega ülemus.
“Äripäev eetris”: Scholz tegi end tankidega veiderdamisega lolliks
Pikk venitamine ukrainlastele tankide lubamisel on teinud lolliks eelkõige Saksa liidukantsleri Olaf Scholzi enese, kuid sakslaste suhtes on tekkinud skepsis, kas nende peale saab üldse loota, leidsid ajakirjanikud saates “Äripäev eetris”.
Pikk venitamine ukrainlastele tankide lubamisel on teinud lolliks eelkõige Saksa liidukantsleri Olaf Scholzi enese, kuid sakslaste suhtes on tekkinud skepsis, kas nende peale saab üldse loota, leidsid ajakirjanikud saates “Äripäev eetris”.
Soome tarbijad said kulutusteks veidi julgust juurde
Soome tarbijate kindlustunne on jaanuaris taastunud detsembri rekordmadalalt tasemelt, kuid see on endiselt väga nõrk, teatas Soome statistikaamet.
Soome tarbijate kindlustunne on jaanuaris taastunud detsembri rekordmadalalt tasemelt, kuid see on endiselt väga nõrk, teatas Soome statistikaamet.

Olulisemad uudised

Raadiohommikus: milline valimisloosung on kõige helisevam?
“Päästame Eesti!” Kelle käest?
“Päästame Eesti!” Kelle käest?

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.