Inflatsioonitempost

23. aprill 2001, 00:00

2001. aasta algul toimus oodatud inflatsioonitempo kiirenemine. Tarbijahinnaindeks kasvas I kvartalis 5,9% võrreldes eelneva aastaga. Suurematest kaubagruppidest on enim aastaga kallinenud tervishoid (10,4%), põhiliselt seoses 5%-lise käibemaksuga ravimitele. Selle aasta I kvartali THI tõusule on suurt mõju avaldanud administratiivselt reguleeritavate hindade tõus. Jaanuaris tõusid 24% võrra tarbija ostukorvis elektrihinnad seoses tariifide muutmisega, veebruaris hinnad Tallinna ühistranspordis, märtsis aga mootorikütuse hinnad. Toiduainete nii suur hinnatõus (7,2% võrreldes eelneva aastaga) oli mõnevõrra ootamatu. Liha ja lihatooted on eelmise aastaga võrreldes kallinenud 11,2%, piim ja piimatooted 9,0%. Toit ja administratiivselt reguleeritavad hinnad veavad tarbijahindu üles ka lähitulevikus. Aasta II poolel on oodata THI kasvutempo aeglustumist.

Rahandusministeerium http://www.fin.ee

_________________________________________________________

Tööstustoodangu tootjahinnaindeks tõusis märtsis võrreldes veebruariga 0,2% ja võrreldes 2000. aasta märtsiga 6,2%. Aastaga kallinesid kõige enam toodete hinnad energeetikas ? 8,9% ?, töötlevas tööstuses tõusid hinnad 5,9% ja mäetööstuses 1,4%. Märtsis tõusid toodete hinnad võrreldes eelmise kuuga keskmisest enam puidutöötlemises ? 7,1% ?, lihatoodete tootmises 1,6% ja mööblitootmises 0,7%.

_________________________________________________________

Möödunud aastaga võrreldes 17,5% kerkinud ekspordi kallinemise taga on Elcoteqi eelmise kuu suur kasv. Suur tõus oli veebruaris, mil ekspordihinnaindeks kasvas võrreldes jaanuariga 12,6%. Ekspordihinnaindeks tõusis jaanuaris 0,4% võrreldes detsembriga ja märtsis 0,6% võrreldes veebruariga.

_________________________________________________________

2001. aasta I kvartalis oli ehitustegevus võrreldes möödunud aasta sama ajaga 6,0% kallim, võrreldes möödunud aasta IV kvartaliga oli tõus 2,0%. Indeksit mõjutas eelkõige tööjõu ja ehitusmaterjali kallinemine. Võrreldes möödunud aasta sama ajaga läks tööjõud 8,8, ehitusmasinad 8,4 ja ehitusmaterjalid 4,6% kallimaks. Eramud on kallimad 5,3, korruselamud 5,6, tööstushooned 7,8 ja ametihooned 5,1%.

Statistikaamet http://www.stat.ee

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 11:24
    Otsi:

    Ava täpsem otsing