Erakorraline tulu tõstis Hansa kasumit 26%

Kaja Koovit 30. aprill 2001, 00:00

Hansapanga grupp teenis esimeses kvartalis 410 miljonit krooni kasumit, mis on 26% enam kui eelmisel aastal samal ajal. Grupi bilansimaht kasvas eelmise aasta esimese kvartaliga võrreldes ligi 40 protsenti 48,5 miljardi kroonini.

?Jättes arvestamata ajutise provisjonide vähenemise jäid Hansapanga esimese kvartali majandustulemused allapoole meie ootusi,? teatas Trigon Marketsi peaanalüütik Toomas Reisenbuk panga majandustulemuste kiiranalüüsis.

Hansapanga I kvartali kasuminumber oli küll Trigoni oodatust parem, kuid seda põhjustatuna eelkõige provisjoneeritud laenude tagasituleku järsust kasvust ja netoprovisjonide suurest langusest.

Hansapanga netointressitulu pärast provisjone ületas Trigoni ootusi 17 protsendiga, samal ajal kui tegevuskulud ületasid ootusi 7 protsendiga ja neto mitteintressitulu jäi ootustele 5 protsendiga alla.

Hansapank sai esimeses kvartalis tagasi ligi 90 miljoni krooni väärtuses varem mahakantud laene, millest ligi 50 miljonit moodustas üks laen. Ilma selleta oleks Hansapanga kasum olnud 319,9 miljonit krooni ehk vähem kui eelmise aasta esimeses kvartalis.

?Kui hakata näpuga numbrites järge ajama, siis võib muidugi leida, et number on suurem või väiksem, aga positiivne on, et Hansapangal õnnestus esimeses kvartalis sellises mahus laene tagasi saada,? ütles Ühispanga analüütik Sander Danil.

Danili sõnul on positiivne, et panga intressitulud on kasvanud vastavuses mahtude kasvuga.

Investeerimispanga Suprema analüüsi osakonna juhataja Veikko Maripuu tunnistas, et tulemused olid nende suhteliselt konservatiivsetest prognoosidest paremad. ?Oluline on, et Hansapank on säilitanud oma agressiivse kasvu,? ütles Maripuu.

Hansabank Marketsi analüüsi osakonna juhataja Urmas Riiel tõdes, et Hansapank ületas ka nende prognoose. Riieli sõnul ei saa välja tuua ühtki konkreetset valdkonda, kus tulemus ootustest oleks kardinaalselt erinenud.

Hansapanga laenu- ja garantiiprovisjonid kasvasid aastaga ligi 106% 122 miljoni kroonini.

Hansapanga juhatuse liige finantsdirektor Kristina Siimar ütles, et panga laenuprovisjonid on suhteliselt lähedal optimaalsele tasemele, mistõttu provisjonid edaspidi oluliselt ei vähene.

Analüütikute sõnul suurendab provisjonide taset edaspidi tõenäoliselt Leedu Taupomasis Bankas (LTB). ?Võib arvata, et Taupomasisel ei ole laenuportfell, mida on provisjoneeritud vastavalt Hansapanga reeglitele,? lausus Hansabank Marketsi analüüsi osakonna juhataja Urmas Riiel. Riiel ei soostunud prognoosima, millises mahus provisjonid võiksid suureneda.

Siimari sõnul selgub LTB mõju panga grupi provisjonidele pärast Leedu pangas lõplikku due diligence?i (majandusseisu hindamine).

Hansapanga juhatuse esimees Indrek Neivelt LTB ostuga Hansapanga kasumilangust ei oota.

Analüütikud ootavad Hansapangalt tänavu vähemalt 1,5 miljardit krooni kasumit.

Hansapank ei avalda majandusnäitajate prognoose. ?Avaldame oma arvamust ainult siis, kui see erineb oluliselt analüütikute ootustest,? ütles Neivelt.

Analüütikud Hansapanga esimese kvartali tulemuste põhjal aktsiale antud fundamentaalselt põhjendatud hinnasihte ei muuda.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing