Laar: erastamistehingu nurjumine NRGga peletab investoreid eemale

ÄP Online 24. august 2001, 00:00

?Tehingu ärajäämine annab Eesti mainele hoobi, mille valusust on raske üle hinnata,? nentis Laar eile riigikogu ees esinedes. ?Me viime protsessi lõpule.?

Riigikogu liikmed saavad reedest teisipäevani kuue päeva jooksul tutvuda erastamislepinguga. Peaminister avaldas riigikogu ees soovi 29. augustil jätkata arutelu Narva Elektrijaamade erastamise üle.

Laar ütles eile riigikogu erakorralisel istungil esinedes, et Narva Elektrijaamade erastamine USA firmale NRG Energy on seotud Eesti pääsemisega NATOsse.

Laari sõnul mõjutab see tehing USA suhtumist Eesti pürgimistesse. ?Ilma USA toeta pole meil võimalik NATOsse pääseda,? väitis Laar. Ilma välispartneri kaasamiseta ei suudaks Eesti Energia riigi garantiita investeerida vajaminevat 5 miljardit krooni, ütles Laar.

Laari sõnul on vaja umbes sama suur summa Eesti Energial investeerida ka elektrivõrkudesse ning kokku pea 10 miljardi krooni investeerimine käiks Eesti Energial riigi abita üle jõu. Laar kinnitas, et erinevalt ajakirjanduses väidetust 70protsendilist elektri hinna tõusu ei tule.

Majandusminister Mihkel Pärnoja tegi õiguskantsler Allar Jõksile ettepaneku kokkusaamiseks, et põhjalikumalt käsitleda õiguskantsleri 21. augusti kirjas tõstatatud ettepanekut NRG tehingu peatamiseks.

?Ametlik kirjalik vastus jääks kindlasti ebapiisavaks. Isiklik kohtumine õiguskantsleriga annab võimaluse avada keskkonnamõjude hindamisega seotud küsimusteringi laiemalt. Eesti põlevkivienergeetika restruktureerimise tegevuskava aastateks 2001?2006 ei saa pidada Narva Elektirjaamade 49protsendilise osaluse müügi õiguslikuks aluseks, kuna kava valmis seitse kuud päeast lepingute põhitingimuste allkirjastamist,? vahendab teade Pärnoja sõnu.

ASi Narva Elektirjaamad strateegiline investor NRG Energy on tellinud ning Jaakko Pöyry Infra: Soil and Water ja AS ENTEC on teinud keskkonnaauditi, mis annab ülevaate ASi Narva Elektrijaamad ja ASi Eesti Põlevkivi keskkonnakohustustest.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 11:49
    Otsi:

    Ava täpsem otsing