Martens tahab Saksamaalt tuua Võrru katalüsaatoritehast

Andres Kärssin 28. august 2001, 00:00

Eelmisel nädalal võimalike investeerimishuvidega Saksa ettevõtjatele Eestis tutvustava ringsõidu korraldanud Martens ei täpsustanud visiidil osalejate isikuid ning siinseid kohtumisi. ?Ei saa konkreetsemalt öelda, kui et tegemist oli metallitööstuse ning autotööstusega seotud allhankeettevõte esindajatega,? märkis ta.

Varasemates usutlustes on Martens viidanud võimalusele meelitada Eestisse investeerima muu hulgas üht katalüsaatoreid valmistavat ettevõtet. Martensi Lõuna-Eesti kiindumusest ajendatud küsitlus sealsete omavalitsusjuhtide seas kinnitas Martensi investeeringuvahendamise huvi.

Võru linna arendusnõuniku Boris Meldre sõnul kohtus Martens vastavalt varasemale kokkuleppele eelmisel teisipäeval nii Võru linnapea kui ka volikogu esimehega ning tutvustas tehase rajamise kavatsusi. ?Juttu oli katalüsaatorite valmistamisest,? ütles nõunik. ?Kolmest detailist autosummuti jaoks.?

Meldre sõnul küsis Martens Võru linnalt tehase jaoks maad ? perspektiivis 40 000 ruutmeetrit ? mille peale linn pakkus välja mitu võimalikku varianti. Lähiajal saadetakse Martensile ka vastav kaardimaterjal.

Nõunik lausus, et kohtumisel polnud juttu võimaliku investeeringu suurusest. ?Kui üldse mingitest näitajatest juttu oli, siis töökohtade arvust 80?300,? märkis ta.

Willy Martensi sõnul tuleb ta septembris Eestisse ringsõidule veel kahe võimaliku investoriga, kes tegutsevad kaubanduse valdkonnas. Ta lisas, et näiteks Tallinnas oleks veel kohta ja turgu Rocca al Mare või Kristiine kaubanduskeskuse laadsele ostukohale, kus ainult kaup oleks teist päritolu.

Martens ütles, et saatis tänavu märtsis välja kirjad 80 potentsiaalsele investeerimishuvilisele Saksamaal, keda Eestisse ning siit kaudu edasi Baltimaadesse meelitada. ?Hea tulemus oleks olnud, kui oleks tagasi saanud vastuseid 25 protsendilt ettevõtetest,? tõdes ta. ?Kuid huvi näitasi üles kolmveerand neist.? Praegu on osa firmadest Martensi sõnul tellinud turuanalüüsi.

Ettevõtluse arendamise sihtasutuse suhtekorraldusjuhi Aili Ohlau teatel kohtus Martens oma hiljutise Eestis viibimise ajal välisinvesteeringute agentuuris (EIA) projektijuhi tasemel sooviga informeerida oma kavandamisel olevatest projektidest Eestis. ?Tulenevalt EIA konfidentsiaalsuse nõudest, ei saa me aga avalda informatsiooni välisinvestorite plaanidest ilma nendepoolse sooviavalduseta,? märkis Ohlau. ?Antud juhul saab EIA ainult kinnitada kohtumise toimumist ning ka seda, et edasistest koostöövormidest kohtumisel ei kõneldud.?

Kasahstanist Siberisse küüditatud sakslaste perest pärit Willy Martens elas enne Saksamaale siirdumist 1975. aastal kuus aastat Võrumaal Varstus. Praegu elab Martens Augsburgis ning on logistika- ja konsultatsioonifirma Martens Autovermietung GmbH üks omanikke.

Aasta tagasi vahendas ta Eestile võimaluse osaleda BMW uue tehase asukohakonkursis. Algselt esindas Martens BMWga suhtlemisel Eestit, hiljem kaotas ta oma volitused majandusministeeriumi umbusalduse tõttu.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing