Ülo Toomsalu • 28. oktoober 2002 kell 6:26

SLÕL: Tallinnas hukkus kaks viiendalt korruselt alla kukkunud ehitajat

Tallinna südalinnas Tartu maanteel kerkiva ärihoone ehitusel kukkusid eile kaks ehitusmeest paarikümne meetri kõrguselt surnuks.

Eile hommikul kell 10.30 purunesid Tallinnas Tartu maantee 10 kerkiva kõrghoone ehitusel 23aastase Olegi ja 36aastase Andrei jalge all puittellingud ning ehitajad kukkusid viienda korruse kõrguselt lifti?ahti põhja. Kiirabi viis hulgivigastustega mehed Mustamäe haiglasse, kuid arstid ei suutnud nende elu päästa, kirjutab SL Õhtuleht.

Ehitusfirma Helmhold arvatavad juhid tõmbasid ehitussoojaku ukse SL Õhtulehe ees sõnagi lausumata kinni. ?Ilma kommentaarideta!? teatas ehitusplatsi turvanud tüse mees vastuvaidlemist mittesallival toonil ja istus tagasi valgesse Ladasse.

Õnnetuspaigale ei lubatud isegi tööinspektsiooni juhatajat Jaan Kivialli, kes jäeti traataia taha nõutult seisma.

?Teil pole mingit õigust tööinspektsiooni mitte sisse lasta,? teatas kohale saabunud politseinik valvurile. Seepeale lubati Kiviall siiski väravast sisse ning koos Helmholdi juhtidega õnnestus tal õnnetuspaik üle vaadata.

?Nägin oma silmaga allakukkunud puidust konstruktsiooni, millel oli purunenud üks pruss. Ning verd...? kirjeldab Kiviall nähtut.

Oleg ja Andrei paigaldasid eile lifti?ahti seinamooduleid, seistes puittellingul. See oli ehitatud üsna lihtsalt - lifti?ahti seinte külge kinnitatud neljale klambrile toetusid kahe prussi otsad. Prusside peale olid omakorda pandud lauad. Üks pruss murdus aga pooleks ning turvakinnituseta mehed kukkusid lifti?ahtist alla.

?Miks pruss purunes ja mis seal mäda oli, silma järgi ei ütle. Saematerjal, millest prussid olid tehtud, tundus küll ebaühtlane. Ehk oleks pidanud pruss olema suurema ristlõikega? Mingeid norme selle kohta siiski ette nähtud pole. Samuti pole kuskil öeldud, et kahekesi sellise konstruktsiooni peal olla ei tohiks,? arutleb Kiviall.

?Samuti pole ehitusel turvavöö kohustust. Ilmselt usaldasid mehed seda, mis neil jalge all oli,? nendib tööinspektor. Kiviall selgitab, et ehituse töökaitsenõudeid pole kusagil kirjas.

Hetkel kuum