Sirm muudab ruumi meeleolukamaks

Tiina Kolk 03. märts 2004, 00:00

Sirmivalik ulatub vanaaegsetest lihtsale puitraamile kinnitatud riide- või pabersirmidest skulpturaalsete objektideni või vitraa?sirmideni.

Kunstnik Heli Tuksam on teinud vitraa?sirme. ?Kui aknasse paigaldatud vitraa? on staatiline dekoratiivelement, siis vitraa?sirmi liigutades saab iga päev uue ruumipildi luua,? ütleb ta. Vitraa?sirme on hea kasutada suurte maast laeni akendega maja sisekujunduses kardinate või ruloo asemel, et tekitada valgusmäng.

Tuksami arvates on klaassirmid on omal kohal ka avatud vannitubades. ?Aeg-ajalt tahab igaüks natuke privaatsust ja niisuguse sirmiga loodud riietumisnurk on ühtlasi praktiline ja kaunis,? selgitab Tuksam. Sirm sobib ka elutoa sööginurka või lugemistsooni.

Ka skulptor Tiiu Kirsipuu näeks oma sirmskulptuure meeleldi just suurtes, avarates ja heledates ruumides. Puust sirmisarjaga ?Varjab, ei varja? lasi Kirsipuu fantaasial lennata, kombineerides väga erinevaid materjale.

?Tegelikult ongi mängurõõm see, mis ajendas mind neid sirme tegema. Sirme saab tükkideks lahti võtta, neid saab ka pikemaks venitada või lühemaks ?voltida?, iga päev erinevaid muljeid tekitada,? ütleb Kirsipuu.

Sirm aitab personaalset ruumi tekitada ja summutab ka heli. Tänapäeva avatud kontorites on sirm sama asendamatu nagu kirjutuslaud, tihti on nad omavahel ühendatud. Sirm ja valgus võivad olla seotud, olles ühtaegu varjajad ja valgustajad. Tekstiilsirme kasutatakse rohkem kodudes.

?Sirm võib olla ka lihtsalt lae alla pingutatud tross, millelt on kangas alla rippuma pandud,? selgitab Tekstiil Ruumis disainer Eva-Liisa Kriis. Tasub pöörduda tekstiilikunstniku poole, kelle tööd on meeldinud või silma jäänud, et siis koos leida sobiv lahendus, sest materjale ja tehnoloogilisi võimalusi on palju.

?Praegu on soositud naturaalsed materjalid, eriti linane. Kangastelgedel saab kududa nii lihtsaid kotiriidesarnaseid kangaid kui ka keerulisi faktuurseid tekstiile. Tellimustööna saab kohe kududa sobivas laiuses kanga. Ka silmuskoes võib tulla põnev sirmikangas, mida tänu venivusele saab pingutada ja erikujulistele raamidele tõmmata. Kanga trükkimine võimaldab keerukamaid mustreid,? selgitab Kriis. ?Naturaalsele kangale saab trükkida kas või fotot. Sirmiriideks sobib kasutada ka vilti või turbakiududest kokkupressitud materjali.?

Sirmiks võivad olla ka vineerplaadid, mille on liimitud jõupaber, tapeet, nahatükid, või ehitusvõrgust moodustatud tahvlid jne. Sobiva lahenduse nimel tuleb natuke vaeva näha.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing