Rahandusminister soovitab Eesti Telekomi aktsiat hoida

Annika Matson 19. mai 2004, 00:00

?Mis soovituse annate Eesti Telekomi aktsiale?? küsis üks väikeaktsionär eile riiki esindanud minister Veskimägilt. ?Soovitan aktsiat hoida,? vastas riigi 27,2% osaluse esindaja. ?Tänane (eilne ? toim.) aktsionäride koosolek ei muutnud riigi positsioone,? kinnitas Veskimägi. Riigi esindajana tegi Veskimägi eile koosolekul ootamatult ettepaneku aktsia kohta makstavat dividendi suurendada 8 kroonilt 12 kroonile. ?See oleks olnud võimalus TeliaSonera pakkumine 10. juuniks vastu võtta, kahjuks aga TeliaSonera sellega kaasa ei tulnud,? möönis Veskimägi. Seetõttu jäi Veskimägi oma varasema seisukoha juurde, et TeliaSonera pakutav 111,3 krooni pluss 8 krooni dividende aktsia kohta ei ole riigile atraktiivne pakkumine ning mõttekam on jätkata pikaajalise aktsionärina. Veskimägi sõnul on Eesti Telekom ülekapitaliseeritud. Firmal on 1,65 miljardit krooni vaba raha, mis teeb aktsia kohta täpselt 12 krooni.

TeliaSonera esindaja, kontserni vanem asepresident ja Balti piirkonna juht Erik Hallberg hääletas Eesti Telekomi dividendide tõstmise vastu. ?Kinnitasime dividendid nõukogus ja aktsionäride koosolekul seda otsust muuta polnud võimalik,? ütles ta, kinnitades taas, et TeliaSoneral pole kavas oma pakkumist tõsta.

?See oleks rumalus need aktsiad praeguse hinna juures maha müüa,? ütles 152 Eesti Telekomi aktsia omanik Heino Niidas. Ta lisas, et pakutakse ju börsi hinnast madalamat hinda. Niidas ostis aktsiad viie aasta eest, kui need läksid börsile 85 krooniga.

Ka olümpiavõitja ja 33 000 Eesti Telekomi aktsia omanik Jaan Talts kinnitas, et tema selle hinna eest aktsiaid ei müü. ?Kahjumiga on ju loll müüa ja kui tulen ilma selle rahata välja, siis las nad seisavad,? ütles Talts. Eesti Telekomi aktsiad ostis Talts möödunud aastal, makstes keskmiselt aktsia eest 110 krooni.

Eesti Telekomi juhatuse esimees Jaan Männik hääletas aktsionäride koosolekul Deutsche Bank Trusti häältega, mis olid kokku ligi 15% koguhäältest. Nende häältega sai Männik hääletada ainult varem teada olnud päevakorrapunktide poolt või vastu. Seega puudus tal hääleõigus suuremate dividendide hääletamisel. Männikul endal Eesti Telekomi aktsiaid ei ole. Küll aga on tal optsioon osta 48 750 Eesti Telekomi aktsiat. Optsioon tuleb Männikul realiseerida lähema kahe nädala jooksul. Männikul on õigus osta Eesti Telekomi aktsiaid 91 krooniga. Dividendiõiguslikud need aktsiad sel aastal veel ei oleks. Männiku optsioonide väärtus on hetke turuhinna juures üle miljoni krooni.

Suuromaniku TeliaSonera ja Eesti riigi pakkumiskempluse kohta märkis Männik, et seni see nende majandustegevust eriti mõjutanud ei ole. Kui ta möönis, et ?kui vanemad ei ole ühel nõul, siis lapsed kannatavad?.

Männik lisas, et lühikeses perspektiivis ei ole Eesti Telekomi omanikestruktuuril mingit vahet, aga pikemas perspektiivis tuleksid kasuks sünergiad ja jaotatud arenduskulud.

Eesti Telekomi aktsionäride üldkoosolek kinnitas eile eelmise majandusaasta aruande, kasumi jaotamise, kaheksa krooni suuruse dividendi aktsia kohta, Eesti Telekomi aktsiate tagasiostu optsiooni, audiitori valimise ja põhikirja muutmise ning nõukogu liikmete tagasikutsumise ja uute valimise. Nõukogu esimehe töötasuks kinnitati senise 18 000 krooni asemel kuus 20 000 krooni ja nõukogu liikmete töötasuks senise 8000 krooni asemel 9000 krooni.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 14:28
    Otsi:

    Ava täpsem otsing