Järgmine Vene oligarh pihtide vahel

Sirje Rank 25. mai 2004, 00:00

Reedel avalikustas Venemaa riigikontroll raporti, milles süüdistab T?ukotka ametivõime tõsistes finantsdistsipliini rikkumistes, eelarveraha väärkasutuses ning illegaalsete maksusoodustuste andmises kokku 470 miljoni dollari väärtuses ajal, mil regiooni võlg ületab kahekordselt omavalitsuse eelarvetulud.

Soodustused läksid valdavalt naftafirmaga Sibneft seotud firmadele, millest enamik olid raporti autori Sergei Rjabu?kini sõnul T?ukotkal registreeritud vaid formaalselt ega tootnud seal midagi. See muudab soodustused illegaalseks.

Valdusfirma Millhouse kaudu kontrollib Sibnefti Roman Abramovit? (37), 2000. aastast T?ukotka kuberner ning läinud aasta oktoobris vahistatud Jukose juhi Mihhail Hodorkovski järel Venemaa rikkuselt teine mees. Ajakirja Forbes andmeil on Abramovit?i isiklik vara 12,5 miljardit dollarit. Sellega on ta Euroopas 6. ja maailmas 22. kohal. Läinud aasta juulis ostis ta osaluse Briti Chelsea jalgpalliklubis.

Pühapäeval telekanalis Rossija esinedes kutsus riigikontrolli juht Sergei Stepa?in Abramovit?i kuberneri kohalt tagasi astuma. ?Kui pole aega kuberneri ametiks, tuleb midagi muud teha,? ütles Stepa?in. ?Abramovit?il on hobi ? jalgpall, ja las ta jätkab sellega, kuid regioonide ja inimestega ei või eksperimenteerida.?

Raport ei süüdista otseselt Abramovit?i ega tema ametnikke kuriteos, kuid tuleb ajahetkel, mil Kreml püüab tugevdada haaret nii regioonide kui ka suurärimeeste üle. See on käivitanud spekulatsioonid, et Abramovit? on Hodorkovski vahistamise järel järgmine sihtmärk ning et rünnak võib viia Abramovit?i taandumisele suurest ärist Venemaal. Riigikontroll on lubanud raporti edasi saata valitsusele ja prokuratuurile.

?Asjaolu, et Stepa?in on alustanud Abramovit?i jälitamist, lubab arvata, et Putin soovib katkestada kõik sidemed Jeltsini ajaga (kus Abramovit? oli üks võtmefiguur),? kommenteeris Moskva Carnegie keskuse analüütik Lilia ?evtsova ajalehes Guardian. ?Samuti viitab see, et Putinil on kindel plaan suhted oligarhidega ümber korraldada,? mis tähendab ühtlasi kõrgemaid makse. Jukose vastu on esitatud täiendav maksunõue 3,4 miljardi dollari ulatuses, Sibneftile määrati märtsis juurde 1,3 miljardit dollarit.

T?ukotka ametivõimud tõrjuvad süüdistusi, väites, et Sibneftiga seotud firmad pole fiktiivsed ning on investeerinud nii naftaluuresse kui ka infrastruktuuri ehitusse. Ka ei ole T?ukotka pankrotis praeguse valitsuse tegevusest, sest võlg on oluliselt vähenenud sellest ajast, mil Roman Abramovit? sai kuberneriks. Aastal 2005. Abramovit? enam siiski uuesti kandideerida ei kavatse.

Moskva arbitraa?ikohus jätkas eile naftakompanii Jukos vastu esitatud hagi arutamist, kus riik nõuab firmalt täiendavaid makse ja viiviseid 3,4 miljardit dollarit.

25. oktoobrist vahi all olnud Jukose endise juhi ja Venemaa rikkaima mehe Mihhail Hodorkovski kohtuprotsessi aeg peaks aga selguma 28. mail. Kokku võib teda oodata kuni 10aastane vanglakaristus, muu hulgas maksudest kõrvalehoidmise ja pettuse eest.

Küsimusele, millise signaali saadab Hodorkovski kohtuprotsess välisilmale, vastas Venemaa president Vladimir Putin reedel, et ?peamine signaal on, et varastamist ei lubata. Seadusi peavad täitma kõik, olenemata positsioonist ning kontol olevate miljardite hulgast.?

Läinud kuul arestis kohus Jukose varad, et tagada maksude maksmine. Hodorkovski vahistamisest on Jukose aktsia kukkunud 33%. Sibnefti aktsia on märtsist, mil firmalt täiendavaid makse nõuti, odavnenud 21,6%.

Jukose kuuest suurimast aktsionärist on kolm põgenenud välismaale, üks on maksudest kõrvalehoidmises süüdi mõistetud ning Platon Lebedev on sama süüdistusega vahi all kui Mihhail Hodorkovski.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing