Maksuamet otsib ka tänavu ümbrikupalku

Kristina Traks 26. mai 2004, 00:00

Eelmise aasta esimeses kvartalis korraldasid maksuametnikud 77 reidi ümbrikupalga maksmise kahtlusega ettevõtetesse, tänavu samal perioodil 18. Kaks reidi lõppes tulemusteta, kahe tulemused on veel analüüsimisel ning 14 juhul tõestati nn musta palga maksmine töötajatele.

Maksuameti kontrolliosakonna talitusejuhi Ramses Alliksoo sõnul ei plaanitud tänavu esimesse kvartalisse suuri reide seoses maksu- ja tolliameti ühinemisega seotud ümberkorraldustega. ?Enam kui 200 reidi on sellest hoolimata kavas tänavu läbi viia,? sõnas Alliksoo.

Alliksoo sõnul on eelmisel aastal korraldatud reidide tulemusena suurenenud maksude tasumine nende ettevõtete poolt 20 miljoni krooni võrra.

Viimaste aastate suurematest ümbrikupalgajuhtumitest on kohtusse jõudnud vaidlus OÜga Lõunapiim, kus maksu- ja tolliameti süüdistuse kohaselt maksti kuue aasta jooksul ümbrikupalku 4,4 miljoni krooni ulatuses.

Viimase aasta jooksul on maksuamet ümbrikupalgareidide tulemusel kontrolli või väärteomenetlust alustanud 136 ettevõtte puhul, sh on võlgade sissenõudmisega tegelev Hansa Inkasso, puidufirma Pumeko, NoKu klubi omanikfirma OÜ Klubikultuur, kaks ökonoomse autosõidu õpetaja Indrek Madara osalusega firmat ITF OÜ ja Redford Trade jpt.

ITF OÜ ja Redford Trade OÜ tegevjuhi Indrek Pähklamägi sõnul tõesti ümbrikupalgasüüdistus oli. ?Maksime maksuameti nõutud raha ära ega hakanud vaidlema, tahaks ju ikka ettevõtlusega edasi tegeleda,? sõnas Pähklamägi.

Ümbrikupalgakahtlus jõudis tema sõnul maksuametisse ühe lahti lastud töötaja kaebuse kaudu.

Maksu- ja tolliamet alustas eile ennetavat kontrolli 467 Eesti ettevõttes, mille majandustegevuse analüüs annab alust kahtlustada firmat maksupettuses. Peamiselt kahtlustab maksuamet firmasid käibemaksu ettenähtust väiksemas tasumises või ümbrikupalkade maksmises.

Seoses käibemaksu ettenähtust vähem deklareerimise kahtlusega teavitati eile 67 ettevõtet nende teravdatud tähelepanu alla võtmisest. Ümbrikupalga maksmise kahtlusega seoses saatis maksuamet teavituskirjad 400 ettevõttele.

Sarnased teavituskirjad saatis maksuamet märtsis 200 ettevõttele, kellest neljandik parandas kohe palkadega seotud maksete deklareerimist.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 14:29
Otsi:

Ava täpsem otsing