Elektrienergia hinnatõus lükkus edasi

Andris Feldmanis 31. august 2004, 00:00

Seetõttu elektrienergia hind vähemalt järgmise aasta alguses ei tõuse.

Praegu maksab kilovatt-tund 1,05 krooni, 17% sellest hinnast moodustab põhivõrkude teenuste maksumus. Neid teenuseid pakub ASile Eesti Energia kuuluv OÜ Põhivõrk, kes taotles oma teenustele seega üle 30% hinnatõusu. Tarbijale oleks see tähendanud kilovatt-tunni kallinemist 5 sendi jagu.

Energiaturu inspektsiooni kriitika alla sattusid muu hulgas OÜ Põhivõrk tööjõukulud, lühike amortisatsiooniperiood ning suur elektrikadu. Inspektsiooni hinnangul saaks OÜ Põhivõrk hoida kulude arvel kokku 156 miljonit krooni, lisaks veel 10 miljonit krooni elektrikao vähendamise abil.

Eile pärastlõunasel pressikonverentsil OÜ Põhivõrk juhatajal Henn Jõel veel vastuseid energiaturu inspektsiooni kriitikale ei olnud. ?Otsuse näol on tegemist igati tõsise ja põhjaliku dokumendiga,? ütles ta. ?Analüüsime seda ning siis otsustame, mida me edasi teeme.?

Samuti ei osanud Jõe öelda, kui palju on Eesti Energia oma taotlust nõus kärpima.

Lõpptarbija hind koosneb peale põhivõrgu teenustele veel jaotusvõrgu ja müügi teenuste ning elektrienergia tootmise hinnast.

Lisaks põhivõrgule taotles Eesti Energia inspektsioonilt ka otsust jaotusvõrgu ja müügi teenuste hinnatõusuks. Eile otsustas Eesti Energia need hinnataotlused tagasi võtta. ?Me jätkame energiaturu inspektsiooniga tõsist ja ratsionaalselt dialoogi põhjendatud elektrihindade üle,? ütles Eesti Energia juhatuse esimees Gunnar Okk.

?Kokku oleks Eesti Energia grupi ettevõtete hinnataotluste järgne hinnatõus tarbijatele keskmiselt olnud 14 ja 15% vahel,? ütles Eesti Energia pressiesindaja Helen Sabrak. Kui energiaturu inspektsioon oleks kõik taotlused rahuldanud, võinuks hinnatõus jõuda tarbijani juba järgmise aasta alguses.

Lõpptarbija hinnatõus ei ole aga võimalik enne, kui inspektsioon on kinnitanud kõikide osade taotlused, samuti tuleb tarbijat teavitada hinnamuutusest kolm kuud ette. ?Sellel aastal elektri hind kindlasti ei muutu,? kinnitas energiaturu inspektsiooni peadirektori asetäitja Margus Kasepalu.

Energiaturu inspektsioon on Eesti Energiale jätnud Jõe sõnul kaks võimalust. ?Kas esitada uus hinnataotlus või vaidlustada otsus kohtus,? selgitas ta.

Kasepalu sõnul on ebatõenäoline, et Eesti Energia vaidlustab otsuse halduskohtus, kuna see võtaks väga kaua aega. ?Sellega läheks vähemalt järgmise aasta lõpuni,? sõnas Kasepalu.

Juhul kui Eesti Energia esitab uue taotluse, on energiaturu inspektsioonil aega seda arutada 6 kuud.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 14:41
    Otsi:

    Ava täpsem otsing