Gazprom tõusis kalliduselt maailmas seitsmendaks

Raivo Sormunen 16. jaanuar 2006, 00:00

Venemaa valitsuse kontrolli all oleva Gazpromi turuväärtus on 217 miljardit dollarit (2,8 triljonit krooni). Gazpromi rublades noteeritud nn kohalik aktsia, millega saab kaubelda Peterburi börsil, on viimase kahe aasta jooksul hinna enam kui viiekordistanud ja käesoleval aastal rallinud 24 protsenti.

Venemaa president Vladimir Putin loodab Gazpromist teha rahvusvahelise energiafirma, mis võistleks maailma kalleima naftafirmaga Exxon Mobil (turuväärtus 379 mld dollarit). Firma tegevjuht Aleksei Miller loodab, et nelja-viie aastaga tõustakse maailma suurimaks energiatootjaks. GazUprom kontrollib 16% maailma gaasireservidest.

Möödunud aastal tootis firma gaasi 547,2 miljardit kuupmeetrit. Oktoobris ostis GazUprom Venemaa suuruselt viienda naftatootja Sibnefti.

Reedest saab Gazpromi aktsiatega kaubelda dollarite eest RTS kauplemissüsteemis. RTS indeksisse võidakse firma kaasata 15. märtsil. Aktsia alustas reedel kauplemispäeva 2,3% tõusuga.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing