Energiagigandid peavad ülevõtmissõda

Raivo Sormunen 22. veebruar 2006, 00:00

Bloomberg vahendas, et pakkumise summa ületas möödunud aasta 5. septembril teise Hispaania energeetikafirma Gas Natural poolt Endesa eest väljakäidud 22,4 miljardit eurot.

E.ON pakub Endesa aktsia eest 27,5 eurot, mis ületab väärtpaberi eilse sulgemishinna 7,9 protsendi võrra. Hispaania firma aktsia sulgus üleeile Madridi börsil 25,48 euro tasemel. Eile jäi aktsia hinna tõusuks enam kui üheksa protsenti ja aktsia kauples ka tasemel 27,75 eurot.

Saksa energiahiiu E.ON tegevjuht Wulf Bernotat lisab ettevõtte ülevõtmiskuludesse järgneva kahe aasta jooksul seitse miljardit eurot, et Euroopa elektriturg jääks vähema arvu firmade kontrolli alla. Gas Naturali eemärk Endesa ülevõtmisel oli asutada Hispaania energiahiid, mis suudaks tugevamini vastu seista välismaiste suurkontsernide survele.

Investeerimispanga Gesfinmed fondivalitseja Olmo Olivares, kes haldab ka Endesa aktsiaid, ütles Bloombergile, et Gas Natural vastab E.ONi pakkumisele varsti veelgi suuremaga. "Arvan, et ka Gas Natural teeb uue pakkumise," ütles Olivares. "Hispaania majandus kasvab jõudsalt, seega tähendab Endesa just kasvu ostmist," ütles Prantsuse AGFi fondijuht Jeremy Willems.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 15:47
    Otsi:

    Ava täpsem otsing