Rumeenia leu kahe aastaga kallinenud

Romet Kreek 17. mai 2006, 00:00

Rumeenia on olnud spekulandi unistus. Valuuta on kahe aastaga märkimisväärselt tugevnenud ning kõrge intress on langenud. Euroopa Komisjon teatas, et Rumeenia ja Bulgaaria on teel Euroopa Liitu, kuhu loodetakse jõuda tuleval aastal.

Kui kahe aasta eest sai euro eest neli leud, siis nüüd antakse vaid 3,51. Rumeenia raha on tugevnenud kahe aastaga 14%. Kui kahe aasta eest võeti pankadevahelisel turul avasüli raha vastu 16 protsendiga, siis nüüd on aastase hoiuse intress kukkunud 6,6 protsendini. Kes eelistasid võlakirju hoiustele, teenisid lisa võlakirja hinnatõusu pealt.

Hoopis teistsugune lugu on naabermaa Bulgaariaga. Bulgaaria valis sarnaselt Eestiga valuutakomitee süsteemi. Kuna raha on seotud euroga, pole valuutakurss kahe aastaga muutnud. Tänu fikseeritud valuutakursile on seal ka intressid olnud pikemat aega stabiilselt madalad. Ühe euro eest saab umbes 1,956 levi. Aastase hoiuse intress on Bulgaarias pankadevahelisel turul umbes 3,3%. Valuutaspekulandile pole see maa teenistust pakkunud.

Dollar hakkas euro vastu eile pärast USA uute majade ehituse statistika avaldamist langema. Kell 17.20 maksis euro 1,2854 dollarit ehk dollar 12,17 krooni. Kuna uusi maju ehitatakse vähem ja toorainehinnad on veidi langenud, spekuleeritakse Fedi intressitõstmise peatumise üle, mis ei meeldi laiemale üldsusele.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 15:59
    Otsi:

    Ava täpsem otsing