Viis värvikat naist väljaspool hooaega

Ülle Hallik 19. mai 2006, 00:00

Vana Baskini Teatri mängukavas olev komöödia "Väljaspool hooaega" viib laval kokku viis värvikat naist - näitleja, pensionile jäänud õpetaja, pansionipidaja, juveeliärinaise ja endise tantsijanna, Anne Paluveri lavastajadebüüdile lisab sära kvintett Ülle Kaljuste (või Anne Paluver), Ines Aru, Katrin Karisma, Terje Pennie ja Helgi Sallo.

"Suurepärased naised, suurepärane kooslus," tõi Anne Paluver välja peapõhjuse, miks ta selle lavastuse ette võttis. Operetinäitlejad Helgi Sallo ja Katrin Karisma on teadlik valik, kuna mõlemad on end tõestanud draamalavalgi. Peale selle tahab lavastaja, et Sallot ei nähtaks ainult "Õnne 13" Almana või Karismad Pipina.

Näidendi tegevus viib vaataja Long Islandile, kus suvitushooaeg veel alanud pole. Aga just väljaspool hooaega toimuvadki tihtilugu igapäevase rutiini raamidest väljuvad sündmused. See lugu näitab, kui vajalikud need on, et seisvat vett liikuma panna.

"Parajalt pikk, humoorikas ja terase sisuga näitemäng, mille vaatamine peaks lausa kohustuslik olema!" jagab teatriaasta kodulehel oma teatrimuljeid Riigikogu liige Evelyn Sepp. Ta võrdleb nähtut jalutuskäiguga väljaspool elamata elusid või ärkamisega pärastlõunal.

Lugu on daamidest, kes on ühel hetkel aru saanud, et elama tuleb hakata nüüd ja kohe, mitte hiljem, kui ongi juba lootusetult hilja. Vürtsikas lugu keerleb küsimuse ümber, millal on õige aeg või viimane aeg saada täiskasvanuks ja iseseisvaks.

Pehme huumoriga pikitud südamliku komöödia märksõnadeks on avatus ja elurõõm, kuid ennekõike julgus elada.

Etenduse järel saalist lahkudes peaks vaatajal olema selge, et ka väljaspool hooaega ehk elul pärastlõunasel ajal võib veel põrutavaid üllatusi varuks olla.

Anne Paluveri eesmärk on vaatajale näidata midagi traditsioonilist ning panna lahkudes kaasa midagi sooja, millest elus nii tihti vajaka jääb.

Evelyn Sepp kiidab oma teatrimuljet jagades näidendi peent huumorit ja teravat allteksti, Anne Paluveri lavastajatööd ning nauditavat kvintetti Eesti naisnäitlejatest. "Kuldses vormis viisik koosseisus Ülle Kaljuste, Helgi Sallo, Ines Aru, Katrin Karisma ja Terje Pennie on just nii küps, et vaatajal ei tohiks hoogsalt rulluvas suhteloos midagi arusaamatuks ega igavaks jääda," möönab ta ja lisab, et arusaamatuks võib vaatajale jääda vaid see, miks ometi ei ole ta seni omaenda elus umbes sõlmi lahti tahtnud raiuda.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 09:39

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing