Tallink on pensionifondide hulgas popim Eesti aktsia

Raivo Sormunen 30. juuni 2006, 00:00

Teise pensionisamba fondide hulgas on populaarseim Tallinki aktsia. Fondidel on kokku üle 422 tuhande laevafirma aktsia, turuväärtuses 21,9 mln krooni. Kokku on viisteist fondi paigutanud otse Tallinna börsi aktsiate alla 46 miljonit krooni.

Arvestades fondide 5,5 miljardi kroonist koondmahtu, moodustab see vaid alla ühe protsendi.

Ehk on fondid Tallinna börsile investeerinud ka teiste fondide kaudu, ent ikkagi tunduvad summad kaduvväikesed, arvestades seda, et igakuiselt laekub teise pensionisamba fondidesse juurde umbes 200 miljonit krooni uut raha.

Kohalikud teise pensionisamba fondid on Tallinna börsi aktsiatesse suhtunud leigelt fondide loomisest peale. Peamiste põhjustena on välja toodud fundamentaalselt kõrged hinnatasemed ja ettevõtete väiksus.

Alates möödunud aasta sügisest on kohalike aktsiate hinnatasemed muutunud aga märkimisväärselt atraktiivsemateks. Arenevatele turgudele investeeritavatest fondidest on raha välja võetud nii agressiivselt, et paljud peavad seda ülereageerimiseks.

Seetõttu imestan, miks pole kohalikud pensionifondid olukorda ära kasutanud ja asunud soodsaks muutunud Eesti aktsiaid oma portfelli ostma.

Võrreldes tavaliste aktsiafondidega, on pensionifondid mõnes mõttes eelisolukorras, sest raha hakatakse välja maksma alles 2009. aastast ning loogiliselt peaks raha sissevool pensionifondidesse ületama pidevalt väljavoolu ehk aktsiate sundmüüki ei tohiks fondivalitsejad karta.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 16:06
    Otsi:

    Ava täpsem otsing