Keskpangad tõstsid baasintressimäära

Raivo Sormunen 04. august 2006, 00:00

Euroopa Keskpank ja Inglise Pank tõstsid eile lõuna paiku mõlemad baasintressimäära, lootuses hoida inflatsiooninäitajaid ohjes.

Euroopa Keskpank (EKP) kergitas intresse viimase kaheksa kuu jooksul juba neljandat korda, tasemelt 2,75 protsenti 3 protsendini. Inglise Pangal oli tegemist esimese intressitõstega viimase kahe aasta jooksul. Pank tõstis baasintressimäära 4,5 protsendilt 4,75 protsendini. Kui Euroopa Keskpangalt ootasid enam-vähem kõik intresside tõstmist, siis Inglise Pank pakkus baasintresside tõstmisega turule päris suure üllatuse. Finantsuudisteagentuuri Bloomberg poolt küsitletud neljakümne kuuest ökonomistist ootas Inglise Pangalt sellist liigutust vaid kaheksa majandusspetsialisti. Inflatsioonirisk on valla pääsenud kogu Euroopas, kuna rekordiline naftahind tõstab tarbijahindu. Tulevikutehingute alusel on näha, et investorid ootavad mõlemalt keskpangalt intresside tõstmise jätkamist.

EKP president Jean-Claude Trichet ütles, et tulevased intressitõsted võivad olla garanteeritud. Presidendi meelest on kasvanud inflatsioonirisk ja selle taga on nii nafta hinna kui ka palkade tõus. "Me jätkame kõikide arengute jälgimist, et ei tekiks riski hinnastabiilsuse osas," lisas Trichet. Kui siiani oli EKP tõstnud baasintressimäära iga kolme kuu tagant, siis eilne intressitõus tuli vaid kaks kuud pärast viimast intressimäärade tõstmist.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 16:10
    Otsi:

    Ava täpsem otsing