Zimbabwelasi tabas teemandipalavik

Romet Kreek 17. oktoober 2006, 00:00

Londoni börsile aktsiad viinud ettevõte African Consolidated kaebas, et mitmed tuhanded inimesed on vallutanud Zimbabwes maad, mis peaksid kuuluma ettevõttele, kuid mille omandiõiguses on kahtlema hakatud. Üks ettevõte on seadnud African Consolidatedi õigused küsimärgi alla ja teatab, et õigus kaevandada kuulub hoopis neile. Sel nädalal algab kohtus asja arutelu.

"Virelevad inimesed ja kaevurid on üle kogu riigi kokku voolanud (teemante otsima)," ütles ettevõtte juht Andrew Cranswick Bloombergile. "Tänu vaidlusele ei suuda me territooriumi kontrollida."

Kaevandusõigused vaidlustanud kompanii on lehe Zimbabwe Independent andmetel riigile kuuluv Minerals Marketing Corp.

Kunagi Aafrika lõunaosa suuruselt teine majandus vaevleb seitsmendat aastat majanduslanguses. 2000. aastal alustas president Robert Mugabe valgetele kuuluvate farmide konfiskeerimist ja oma toetajatele jagamist. Nüüd on kaalumisel seadus, mis sunniks välisettevõtteid müüma osalused zimbabwelastele.

Mõni ime, et riiki välisinvesteeringuid ei tule. Omandiõigus on olematu ja inflatsiooni võib iseloomustada eesliitega hüper-. Kunagi teraviljaeksportöörina tuntud riik on nüüd importöör. Kindralid ei kuulu just esmaklassiliste põllumeeste hulka.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 16:20
    Otsi:

    Ava täpsem otsing